2024. április 26., péntek

Macron: Európának az Egyesült Államok nélkül kell megszerveznie a védelmét

Emmanuel Macron francia államfő ma bejelentette, hogy Franciaország a következő hónapokban programot készít elő az európai biztonság és védelem megerősítésére, ami a jövőben nem épülhet kizárólag az Egyesült Államokra.

„Európa nem helyezheti többé a biztonságát kizárólag az Egyesült Államok kezébe. Nekünk maguknak kell vállalni a felelősséget és szavatolni a biztonságot, azaz az európai szuverenitást” – mondta a francia elnök a nagykövetek hagyományos éves értekezletét megnyitó párizsi beszédében. „Jelezte azt is, hogy a kérdésen valamennyi európai partnerrel és Oroszországgal együtt közösen kell elgondolkodni.

„Európa nem hegemón módon építkezik, nem Párizsban, Brüsszelben vagy Berlinben” – hangsúlyozta a francia elnök, elismerve ugyanakkor, hogy „nézeteltérések vannak Nyugat és Dél között a gazdaságról, Kelet és Nyugat között a migrációs kérdésről, és ezek a nézeteltérések széttördelik az EU-t”.

Azt is megerősítette, hogy szerinte „ez az Európa több körben” fog a jövőben működni, s ez a jelenleg folyó nemzeti konzultáció szerződésmódosításokat is követelhet. „Európának egy olyan hatalommá kell válnia, amely megoldásokat ad a problémáinkra” – hangsúlyozta Emmanuel Macron.