2024. április 20., szombat

Seehofer: tovább erősödött Bajorország biztonsága a tartományi határrendőrség felállításával

Tovább erősödött Bajorország biztonsága a tartományi határrendőrség felállításával - mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter hétfőn a bajor-osztrák határon tett látogatásán az új rendőrségi szerv munkájának első időszakát értékelve.

A miniszter a Saalbrücke határátkelőnél tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a júliusban felállított bajor határrendőrség támogatása révén "még sűrűbb a szövetségi rendőrség ellenőrzési hálózata", ami tovább erősítette a közbiztonságot Bajorországban.
Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy az ötszáz fővel dolgozó új rendőri egység munkájának is tulajdonítható, hogy jelentősen visszaesett az illegális határátlépések és a Bajorországba érkező menekültek száma.
A német államhatár igazgatásáért felelős szövetségi rendőrséget támogató, de önállóan eljáró bajor határrendőrség a megalapítása óta eltelt csaknem két hónap alatt 1750 feljelentést tett. Több mint 220 esetben illegális határátlépés, 125 esetben okirat-hamisítás, köztük útlevél-hamisítás miatt. További csaknem 500 esetben kábítószerrel visszaélés, nagyjából 100 esetben a fegyverek használatáról szóló jogszabályok megsértése, mintegy 700 esetben a közlekedési szabályok megsértése miatt jártak el.
A határrendőrség "rugalmas ellenőrzéseket" végez, mindig más-más helyszínen és időpontban, így "a bűnözők nagyon nehezen tudják előre felmérni", hogy hol ütközhetnek rendőrökbe - emelte ki Joachim Herrmann.
Az egyenruhás és a civil ruhás egységek feladata nemcsak a határátkelők forgalmának ellenőrzése, hanem az úgynevezett mélységi ellenőrzés is. A határtól számított 30 kilométeres övezetben a közutak mellett a vasúti hálózat forgalmát is ellenőrzés alatt tartják - áll a tartományi belügyminisztérium közleményében,.
Hozzátették, hogy a mélységi határellenőrzés "bajor sikermodelljét" még tovább fejlesztik, az új rendőri szervezet létszámát a következő öt évben rendre száz fővel növelik, így 2023-ban már ezer rendőr védi majd Bajorország határát.
A bajor-osztrák határon - ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot - 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az állandó határellenőrzést a nemzetközi migrációs válság miatt.