2024. március 28., csütörtök

Maas: szuverén és erős Európai Uniót kell építeni

Németország legfőbb külpolitikai célja a "szuverén és erős" Európai Unió felépítése - hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn Berlinben, a német nagykövetek szokásos éves konferenciáját megnyitó beszédében.

Az Egyesült Államokkal csak úgy lehet elérni egy "új, kiegyensúlyozott partnerséget, ha növekszik Európa világpolitikai súlya", ezért az uniós tagországoknak össze kell fogniuk ott, ahol a nemzetállamok önállóan már nem tudnak kifejteni akkora erőt, mint egy egységes Európa - mondta a miniszter.

A nemzetállami szuverenitást mindenekelőtt a biztonságpolitikában és a védelempolitikában kell a közösségi, európai szintre helyezni. A katonai együttműködés erősítése mellett azonban a fegyveres erő nélküli válságkezelésben is össze kell fogni. Ezért a német kormány kezdeményezi egy "európai civil stabilizációs erő" létrehozását. Ennek a szervezetnek lehet az alapja egy úgynevezett civil válságkezelési kompetencia központ, amelyet Berlinben alapítanak meg - mondta Heiko Maas.

Európa "szuverenitását és autonómiáját" a kereskedelem-, a gazdaság- és a pénzügypolitikában is erősíteni kell, ezért dolgozik a német kormány a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszertől független rendszerekre és megoldásokra, valamint egy "Európai Valutaalap" kiépítésére irányuló javaslatokon.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa Donald Trump amerikai elnökre utalva hangsúlyozta, hogy a Berlin által javasolt irányvonal a "Europe United" (Egységes Európa) politikája, amelynek középpontjában nem a "Europe first" (Európa az első) gondolata áll.

Éppen ellenkezőleg, a szuverén és erős Európai Unió felépítésével a multilateralizmust, a többoldalú, kölcsönösen előnyös, méltányos megállapodásokon alapuló nemzetközi rendet kell megóvni.

"Minél inkább törekednek mások a politikai vagy gazdasági erő jogának érvényesítésére, annál inkább kell nekünk erősítenünk Európát és a multilateralizmust" - fejtette ki a német diplomácia vezetője.

Mint mondta, a német külpolitika egyáltalán nem az Egyesült Államok ellen irányul, de "tiltakozunk vagy új alternatívákat követünk, ha az értékeink és az érdekeink sérelme fenyeget Washingtonban".

A nemzetközi rend "elvadulásának" feltartóztatására létre kell hozni a multilateralizmus mellett kiálló országok szövetségét, amely nem "exkluzív klub", és nem irányul senki ellen, hanem a globális problémák közös megoldására irányuló együttműködés. A közös munka területei közé tartozik az éghajlatváltozás, az egyre növekvő protekcionizmus vagy éppen a "globális menekültválság" kezelése - mondta Heiko Maas.

A tanácskozás díszvendége, Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter aláhúzta, hogy hazájának és Németországnak közös érdeke a liberális demokrácia és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelme. Helmut Schmidt néhai német kancellár szavait idézve kiemelte: a piac olyan, mint egy ejtőernyő, csak akkor működik, ha nyitva van.