2024. április 25., csütörtök
KUNORSZÁGI RIPORTOK (2.)

Séta a fürdőben

A verseny előtt meg kell tanulni lépkedni a kifutón (Dávid Csilla felvétele)

A verseny előtt meg kell tanulni lépkedni a kifutón (Dávid Csilla felvétele)

Ma nagy nap van. Ma választják Kunország szépét.

Már kora reggel nagy a sürgés-forgás a fürdő területén. A kapukat mindennap 7 órakor nyitják. Az első vendégek éppenhogy bemártóztak a medencébe, amikor 8 órakor egy felállított kis emelvényről Zámbori Péter igazgó megnyitja a Kumánia bográcsfesztivált.

Ezen a fesztiválon mi, vajdaságiak nem veszünk részt, de érkeztek versenyzők egészen a messzi Bajáról is. Tíz csapat szakácsa méri majd össze tudását. A bográcsok már készen állnak, minden asztalon ott van a belevaló, mellette a pálinka, a bor, az üdítő. Kezdődhet a verseny.

A szakácsok elvonulnak, és átadják helyüket a hölgyeknek.

Tizenkét hölgy lép majd a közönség és a szigorú zsűri elé az esti órákban. Addig gyakorolnak. Tanulják, hogyan kell a kifutón lépkedni, hogyan kell a dobogón felsorakozni, de fontos a testtartás, a mosoly is. Természetesen a frizura sem mellékes, de erről majd gondoskodik a fodrász, és a sminket sem maguknak kell elkészíteniük.

A Mirhó medence, kültéri gyermekpancsoló (Dávid Csilla felvétele)

A Mirhó medence, kültéri gyermekpancsoló (Dávid Csilla felvétele)

Minden vendégnek jut fekvőalkalmatosság (Dávid Csilla felvétele)

Minden vendégnek jut fekvőalkalmatosság (Dávid Csilla felvétele)

Tizenkét hölgy lesz versenyben. Ennyien pályáznak a Kumánia Szépe koronájára. Tízen magyarhoniak, helybéli lányok, kisújszállásiak, de érkeztek Debrecenből, Kecskemétről, Pestről... 

Ketten külhoniak.

Tót Diána és Csuka Szanten. 

Nevük a Magyar Szó olvasói számára nem ismeretlen. Egy héttel ezelőtt lapunk strandszépeválasztásán tündököltek, Diánát a zsűri tartotta a legszebbnek, Szanten az olvasók kiválasztottja volt. Egy hétre rá ismét versenyben vannak, a Magyar Szó és a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő együttműködésének és annak köszönhetően, hogy a már említett Zámbori Péter meghívta őket a Kunország Szépe versenyre.

De hagyjuk a lányokat próbálni, és engedjük meg a szakácsoknak, hogy kibontakozzanak, és sétáljunk egyet a fürdőben.

TARJÁN ÉS MIRHÓ

Mielőtt Csillával elindulnánk, belelapozok a szállodai szobánkban talált kis prospektusba. Innen tudom meg, hogy a Kumánia Hotelnek 30 szobája van, közvetlen összeköttetésben van a gyógyászati és fürdőrészleggel. Az étterem különleges étkezési igényeket is kiszolgál, és ami talán a legérdekesebb, magunkkal vihetjük házi kedvenceinket is.

Persze a fürdő területén nem futkoshatnak kutyáink, nem lustálkodhatnak macskáink, de számukra is gondoskodnak itt szállásról, közelünkben lehetnek kedvenceink.

A vízfelület 1300 négyetméteres, áll a kalauzban. Nem túl nagy, mondom én, vannak ennél sokkal nagyobb vízfelületű fürdők, de valamennyi medence rendezett. Minden vendégnek jut szék, műanyagból vagy fából készült fekvőalkalmatosság. S mindez díjmenetesen használható.

A Kumánia fürdő különlegessége, hogy minden medencének neve van.

A kültéri nagy medencét Tarján medencének nevezik.

Tarján egy vízfolyás Kisújszállás és Túrkeve határában, olvasom a medence mellé állított tábláról. Elnevezése a torján, tarján, bozótos, ingoványos, zsombékos hely jelentésű szóból származik. Más vélemények szerint a Tarján törzs lehetett a névadó, ez az ótörök tarkan méltóságnévből származik.

A fürdő területén sok az árnyékot nyújtó fa (Dávid Csilla felvétele)

A fürdő területén sok az árnyékot nyújtó fa (Dávid Csilla felvétele)

Mirhó medencének nevezték el a kültéri gyermekpancsolót. Nevét a Mirhó-gátról, Mirhó-mocsárról, Mirhó-fokról kapta, amely egy határrész Kisújszállás délkeleti területén. Nevének jelentése: lapály, ártér. Valahol a Mirhó-foknál lépett ki a Tisza medréből, és öntözte a nagykun városok széles határait. A Mirhó-gát kétszáz évvel ezelőtti megépítésével vérét vették a rétnek, megváltozott a táj ökológiája.

A beltéri medencéknek is megvan a nevük.

Összesen nyolc medencéje van a fürdőnek, két kültéri és hat fedett. A fedett medencék vizének hőfoka  28–38 Celsius-fok. A vendég választhat a strand-  vagy a gyógymedence között, vagy megmártózhat abban a gyógymedencében, amelyet élményelemekkel gazdagítottak.  A jakkuzi is vonzó, a gyerekek számára pedig a 34 fokos gyerekmedencét építették. A hatalmas kupola alatt van még egy merülőmedence is. Ugyanitt két csúszdát számolok meg, a szaunák száma pedig hét.

Mivel a fürdő még hétvégeken sem zsúfolt, a vendég kényelmesen valamennyi medencét, csúszdát, szaunát kipróbálhatja.

Nagyné Majlát Emese a fürdő mindenese. Amikor az igazgatót kérdezem a műsor körüli részletekről, Emeséhez utal.

– Emese mindent tud, tőle kérdezze!

Igaz, nagyon nehéz elcsípnem, de amikor sikerül, mindig kapok tőle egy-két infót. Például azt, hogy a fürdőt ellátó, 61-62 Celsius-fok hőmérsékletű, két termálkút vizét 2003-ban klinikai vizsgálatokkal gyógyvízzé nyilvánították. A nátrium- és alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos, jódos-brómos víz alkalmas a különböző kopásos gerinc- és ízületi elváltozások kezelésére. Kúraszerű használata csökkenti a gerinc- és ízületi fájdalmakat, javítja a mozgásfunkciókat. Oldja az izmokban és az ízületekben keletkezett görcsös állapotokat.

Ezeket a sakkfigurákat senki sem vághatja zsebre (Dávid Csilla felvétele)

Ezeket a sakkfigurákat senki sem vághatja zsebre (Dávid Csilla felvétele)

Ez kell nekem!

A délutáni műsorig még bőven van időnk valamennyi medencében kúráltatni magunkat.

ÖSSZEBÚJUNK

Jólesett a fürdőzés. Vízsugárral maszíroztattam a hátam, a jakkuziban az egész testem. Lehet, hogy csak beképzelem, de mintha javultak volna csuklóim, térdem sem fáj annyira, mint a vízbe merülés előtt, és gerincem sem rendetlenkedik.

Folytatjuk a terepszemlét. A levegő most már ínycsiklandó illatokkal telített, de mielőtt a szakácsmestereket faggatnám főztjükről, megállok néhány szóra egy piaci pultnál, amelyen ízlésesen csomagolt teák sorakoznak.

Kistermelői, kézműves fitoteák. Ez olvasható minden zacskón.

Jegyzetfüzetembe másolom a teakeverékek nevét: Összebújós, Cukorfalat, Derűs ébredés, Csipike, Jó hangulat...

A pult mögött egy fiatalember. Bemutatkozunk. Fodor Kálmánhoz van szerencsém.

– Eredetiek a teanevek – mondom.

Szépek a lányok, de azért kell egy kis smink is (Dávid Csilla felvétele)

Szépek a lányok, de azért kell egy kis smink is (Dávid Csilla felvétele)

– Hát igen, és nemcsak a teanevek az eredetiek, hanem a teakeverékek is. Van egy zárt kertünk, amelyben gyógynövényeket termesztünk párommal. Felvásárlóknál értékesítettük, majd jött az ötlet, hogy készítsünk teákat. Négy évvel ezelőtt belevágtunk. Fémmunkás vagyok, egy cégben alkalmazott. A teával hobbiként kezdtünk foglalkozni, azzal a szándékkal, hogy öt év után ez lesz a főállásom. Valószínűleg még meg kell hosszabbítanom ezt az időt, de elmondhatom, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek készítményeink, nemcsak itt és ehhez hasonló rendezvényeken értékesítem termékeinket, hanem boltokban is, sőt most már webbes megrendelőink is vannak. A teaneveket pedig mi alkotjuk. Amikor sok-sok kóstolgatás, finomítás után elkészül egy teakeverék, akkor ahhoz idomítjuk a nevet.

– Mint például az Összebújós tea. Ezt nekünk, idősebb férfiaknak ajánlja?

Készül a birkapörkölt (Dávid Csilla felvétele)

Készül a birkapörkölt (Dávid Csilla felvétele)

– Á, nem. Pontosabban nem potencianövelő, de idősebbeknek is ajánlott. Ez a meghitt pillanatok teája. Téli este, kint havazik, a kandallóban pattog a tűz… Kimondottan élvezeti tea, de nevezhető kényeztető teának is. Csipkebogyó van benne, bodzavirág, gyömbér, szegfűszeg, kardamon, hibiszkuszvirág, fahéj, almadarabok. Sokáig kísérletezünk egy-egy keverékkel, mire rámondjuk, hogy jó. De ne én dicsérjem termékünket, kóstolja meg!

Kellemes, lágy íze van. Valóban meghitt pillanatokat varázsol a kardamon, a szegfűszeg és a gyömbér illata, egyesítve a hibiszkusszirom és a csipkebogyó zamatával.

Ezer forintért veszek is egy 100 grammos tasakkal. Hamarosan itt a tél, és otthon kandallóm is van…