2024. április 25., csütörtök

Érkeznek az „ördögszekerek”

Hét új harci helikoptert vásárolt Szerbia Oroszországból

A szerb kormány bejelentése szerint a hadsereg hamarosan beszerez négy Mi–35-ös és három Mi–17-es orosz harci helikoptert. Az előbbieket Szerbiában „ördögszekereknek”, Oroszországban pedig „krokodilnak” hívják, számolt be a Sputnik hírportál. A múlt hét folyamán haditechnikai kiállítást tartottak Oroszországban, melyen éppen az ördögszekerek kapták a legnagyobb figyelmet a szerbiai látogatóktól, akik között ott volt Nenad Miloradović védelmi miniszterhelyettes is.

Jelenleg azon dolgoznak az illetékesek, hogy az első harmincötösök megérkezzenek Belgrádba novemberre, az első világháborúban aratott győzelem kapcsán megtartandó nagy katonai bemutatóra.

Svetozar Jokanović katonai szakértő a helikopterek kapcsán elmondta, az Mi–35 voltaképpen az Mi–24V harci helikopter kiviteli változata, az Mi–24V pedig a krokodil néven is ismert nagy sikerű orosz helikopter, amelynek sorozatgyártása még a múlt században, 1976-ban vette kezdetét.

– Ez alatt az idő alatt számos tökéletesítésen, változtatáson esett át a sorozat, mind a mai napig igen keresett harci eszköznek számít a nemzetközi piacon – állapította meg.

Magának az Mi–24-esnek az alapját tulajdonképpen a már korábban gyártásban levő Mi–8 szolgáltatta, így a típus sok hasonlóságot mutat az Mi–8-assal. Méretei, igaz, lecsökkentek, a szerkezet stabilitása pedig megnőtt. A harci bevetésekhez páncélozták a pilóták kabinját és a deszantteret. A helikopter két oldalán segédszárnyakat helyeztek el különböző fegyverek felfüggesztésére, valamint ugyanezek vízszintes repülésnél felhajtóerőt is termeltek. A futóműveket behúzhatóra cserélték. A prototípus először 1969. szeptember 19-én emelkedett a levegőbe. A Sturm rakéták indítására alkalmas változata az Mi–24V. Az Mi–35 és az Mi–35M verziók jellemzője a csökkentett méretű fesztáv, a modernizált elektronika és a futómű behúzó mechanikáinak elhagyása.

Nem a legjobb orosz harci katonai helikopter azonban az Mi–35, fejtette ki Jokanović, mert az újabb gyártású Mi–28 és a Ka–52 modernebbnek számít és esetükben a fedélzeten tartózkodók biztonsága is magasabb, a kockázati tényezők tehát alacsonyabbak harci bevetések alkalmával. Az említett helikopterek manőverezési lehetőségei is nagyobbak, jobb szenzorokkal és fegyverzettel vannak ellátva. Igaz, fenntartási költségeik és vételáraik is jóval magasabbak, mint a Szerbia által beszerzett Mi–35-ösnek.

– A gazdaságosság mellett azonban az Mi–35-ösök egy másik olyan fontos jellemzővel is rendelkeznek, amellyel a többi nem büszkélkedhet. Amellett, hogy bevetés során tűzharcban segítséget nyújt a levegőből a gyalogosoknak, képes arra, hogy a fedélzetén nyolc fegyverest szállítson a megfelelő helyre, fegyvereket tud eljuttatni, a fronton ragadt katonák kimentési akcióiban is rendkívül sikeresnek bizonyult – értékelte az elemző, aki a szerb katonaság szempontjából rendkívül jelentősnek nevezte az említett harci gépek beszerzését.