2024. április 24., szerda

Megoldást kereső, nyugodt erő

Kihirdették a Magyar Összefogás listáját – Folytonosság és új arcok

Az elmúlt héten a Magyar Összefogás támogatói aláírásgyűjtésével és a jelöltek listájának átadásával megkezdődtek az előkészületek a november negyedikére kiírt nemzeti tanácsi választásokra.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A Magyar Összefogást csütörtökön több, mint négyezer szavazásra jogosult polgár támogatta aláírásával, aminek köszönhetően a lista pénteken átadhatta a dokumentumokat a Köztársasági Választási Bizottságnak. Ennek apropóján tegnap sajtótájékoztatót tartottak a Vajdasági Magyar Szövetség székházában, ahol Pásztor István, a párt elnöke, és Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, a Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi elnöke szólt az egybegyűltekhez, ugyanakkor a jelöltek névsorát is bejelentették.

A vajdasági magyarság ez év novemberében immár harmadik alkalommal választhatja meg közvetlen úton, a külön választói névjegyzékre feliratkozott polgárok szavazataival a Magyar Nemzeti Tanács tagjait.

Pásztor István felszólalásában kitért arra, hogy az elmúlt csütörtökön összesen 4246 támogatói aláírást gyűjtöttek össze. Ez a négy évvel ezelőtti számhoz képest több, mint négyszázzal több támogatót jelent. Pásztor szerint ez azt jelenti, hogy a VMSZ mozgósító ereje és szervezettsége töretlen, hogy az emberek fontosnak tartják az MNT-t, ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösségben nincs elitváltó hangulat, hisz az emberek méltányolják azt az erőfeszítést és azt a teljesítményt, amit a VMSZ és az előző összetételű MNT produkált.

– A Vajdasági Magyar Szövetség az előző két választási gyakorlatot követve most is egy közösségi listával vesz részt a soron következő nemzeti tanácsi választásokon. Ez egy olyan lista, amely mögött folyamatosan fellelhető lesz a VMSZ erőteljes támogatása, nemcsak a kampány fázisában, hanem azt követően a lista tagjainak a Magyar Nemzeti Tanácsban való működése tekintetében is. Ez egy közösségi lista, amely reprezentatív is. Részben a VMSZ tagjaiból áll, részben pedig nem a párt tagjaiból, számszerűsítve, 19-en a VMSZ tagjai és 16-an nem. A listán egyértelműen látszik, hogy a párthovatartozás nem zárja ki a szakmaiságot. Egy olyan listát szerettünk volna összeállítani, amely egyrészt biztosítja a folytonosságot, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy új arcok jelenjenek meg a közéletben – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy a listán 27 olyan személy szerepel, akik az előző összetételű MNT munkájában nem vettek részt. Mint megtudtuk, a listával igyekeztek Vajdaság egész területét lefedni, ugyanakkor a listán szereplők tevékenységi köre is változatos, többen az oktatás területén aktívak, többen elsősorban kulturális tevékenységet folytatnak, de szerepelnek rajta jogászok, újságírók, lelkészek is.

Az eseményről bővebben a keddi számunkban olvashatnak.