Ugye örülsz, Öcsi, hogy a cipőd fröcsi?!

Csík Mónika

2018. augusztus 28., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Írásom címe egy kölcsönvett reklámszlogen a hetvenes évek Magyarországáról. Az úgynevezett fröccsentett talpú cipőket népszerűsítették vele. A retró reklámok gyűjteményében bukkantam rá, és bevallom: megnevettetett. Hogy mennyire lehetett sikeres reklám, nem tudom megítélni, de a szójátékra épülő sajátos humora (hadd ne mondjam: bárgyúsága) már-már szimpatikussá teszi. Szinte biztosan megmarad az ember fejében. Lám, én magam is írásom címéül választottam, tehát a szlogen valamikori kiötlője nyilvánvalóan értette a dolgát, figyelemfelkeltő jelmondatot alkotott. S mint minden termék esetében, egy cipőmárkánál (jelen esetben típusnál: „fröcsi cipő”) is ez már fél siker lehet. Gondoljunk csak a másik ismert cipős reklámszlogenre: „Előbb-utóbb mindenkiből kibújik a nő – Mino Cipő”, vagy a „Minden időben, Tisza cipőben” kezdetű, örökbecsű reklámfilmre, amelyeket szüleink, nagyszüleink idejéből hagyományozott ránk a közemlékezet, hiszen, a tévének hála, sokan ismerték és idézgették.

(Fotó: Dávid Csilla)

Ha a napjaink cipőreklámjaira gondolunk, talán nem is jut eszünkbe ilyen szlogenszerű reklámfogás, legfeljebb egy-két cipőmárka esetében („...ami a lábat illeti”, vagy a „velünk jól jár”), a mai reklámszakemberek inkább a hatásos képekre, a vizualitásra helyezik a hangsúlyt. Egyik kedvencem egy külföldi cipőbolthálózat reklámfilmje, amiben egyetlen szó sem hangzik el, ehelyett viszont kikerekedik belőle egy történet: a hölgy bemegy az adott boltba, megvásárol ott egy cipőt, ami annyira a „lábához nő”, hogy képtelen levetni. Még a fürdőkádban, a kád széléről kilógatott lábán is viseli, sőt az esti fogmosás után, egyazon mozdulatokkal, a cipőt is kikefézi. Humoros és frappáns kisfilm, szinte művészi igénnyel készült, úgy megtelepszik az ember emlékezetében, akár egy ütős reklámszlogen. Ezen már csak egy sportcipőmárka plakátja tesz túl, melyen egy pőrére vetkőztetett hölgy mindössze az adott lábbelit viseli – „a cipő öltöztet” életérzést sugallva.

Hasonlóan hatékony lehet a cipővásárlásra való ösztönzésnek egy jóval egyszerűbb és olcsóbb módja: a kivágható reklámkupon. A napokban tapasztaltam meg egy szerbiai városban egy vasárnap délután (!), hogy micsoda vircsaft kerekedhet, amikor több tucat nő egyszerre szeretne cipőt próbálni, válogatni, vásárolni, de csak egyetlen eladó dolgozik és egyetlen pénztár működik, ráadásul az a vevő, aki egy bizonyos női magazin aznapi számában megjelent kuponnal a kezében érkezik, plusz tíz százalék kedvezményben részesül. Nos, a férfiak nagy ívben elkerülték az adott cipőboltot, a trafikosok viszont jól kerestek, ugyanis ideges hölgyek trappoltak fel s alá, méltatlankodva, hogy már elkelt az adott magazinból minden példány.

Ám aki a kényelmes, csinos, divatos, ilyen-olyan cipőt szereti (ki nem?!), annak talán nem is kell semmiféle reklám, hisz a cipő utáni vágy sokunknál eredendően a személyiség része. Jó példa erre nyolcéves unokahúgom, aki az utcán sétálva, egy kék-fekete festésű autóbusz láttán kijelentette, hogy ő ilyen színkombinációjú cipőt szeretne magának. Lám, milyen furmányos a női elme: képes még egy autóbusz láttán is cipőre asszociálni…


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége