2024. március 28., csütörtök

Tűzoltóbajnokok

Dobogós helyezésekkel tértek haza a kishegyesi tűzoltók egy magyarországi versenyről

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület rendszeresen jár nemzetközi tűzoltóversenyekre. Legutóbb a magyarországi Imrehegyen voltak, ahol részt vettek a VII. Bács-Kiskun megyei Hagyományőrző Versenyen, számolt be lapunknak Kurin Ákos, a testület alelnöke. A megmérettetést a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte, és a kishegyesi tűzoltók Béres Ferenc, a Hagyományőrző Tűzoltó Bizottság elnökének meghívására vettek részt rajta. Kurin arról is szólt, hogy két versenyszámban kellett megküzdeniük a nemzetközi mezőnyben.

– Kocsifecskendő és mozdonyfecskendő versenyszámok voltak, mi négy kategóriában indultunk: felnőtt, senior, mozdonyfecskendő és nemzetközi kategóriákban. Mivel hagyományőrző tűzoltóversenyről volt szó, ezért előre nem határozták meg, hogy milyen akadálypályán kell áthaladni. Általában valami helyi sajátságot is belevisznek, és mivel Imrehegy bortermelő vidék, ezért a pálya első harmadán egy szőlőprést kellett összerakni. Minden versenyző át kellett, hogy vigye a prés egy részét bóják között. Miután összeszereltük a prést, akkor a mozdony-, illetve kocsifecskendőt is össze kellett rakni. A szívó oldalt egy vizestartályba raktuk, két versenyző pedig kihúzta a vizestömlőt, és a pálya végén egy labdát kellett feljuttatni egy 45 fokban megdöntött létrán, amíg a többiek pumpálták a vizet – mondta Kurin, majd arról is beszámolt, hogy a kishegyesi tűzoltók nagyon szép eredményekkel tértek haza. Nemzetközi kategóriában elsők lettek, senior kategóriában pedig másodikak. A mozdonyfecskendő kategóriában, amelyen minden csapat részt vett, abszolút elsők lettek, vagyis ők bizonyultak a verseny legjobb csapatának. A női csapat is szép eredményt ért el: nemzetközi kategóriában a budapesti XIII. kerület ÖTE csapatával közösen indultak, és a második helyezést szerezték meg, tudtuk meg az alelnöktől.

A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület csapatának részvételét az imrehegyi versenyen Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség támogatta.