2024. március 29., péntek

Vučić: A koszovói kérdés megoldását bízzátok a szerbekre és az albánokra

Hármasban egy korábbi tárgyaláson (BETA, European Council/Christos DOGAS)

Hármasban egy korábbi tárgyaláson (BETA, European Council/Christos DOGAS)

Tegnap esti felszólalásában az Alpbach Európai Fórumon Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić felhívta a nemzetközi közösséget, hogy a koszovói kérdés megoldását bízza a szerbekre és az albánokra, ugyanakkor elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy több ország befolyásolni szeretné a Belgrád és Pristina közötti végleges megállapodást.

Ausztriában az EU-s bővítés új távlatairól folytatott  megbeszélésen, amelyen a szerb és a koszovói delegáció mellett részt vett az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen, a szlovén elnök, Borut Pahor és az uniós bővítési biztos, Johannes Hahn is, Aleksandar Vučić úgy értékelte, a Belgrád és Pristina közötti megbeszélések a szerbek és az albánok dolga.

Most olyan dolgot szeretnénk megvalósítani, ami rendkívül fontos jövőnkre nézve, és ami nagyon fontos az albánok számára. Nekünk együtt kell élnünk, mi vagyunk a két legnépesebb népcsoport a Balkánon. Ha mi nem tudjuk megoldani a dolgot, akkor ki fogja? ‒ tette fel a kérdést a szerb elnök. Mint mondta, a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokat illetően mindenki jobban aggódik mint a  szerbek és az albánok.

Olyan londoni híreket hallok, hogy őket jobban érdekli a mi sorsunk, mint bennünket – magyarázta Vučić. Úgy értékelte, a koszovói kérdés esetleges megoldása ,,hihetetlen eredmény” lenne, de hozzátette, szkeptikus abban, hogy az megszületik.
Elmondta továbbá, hogy Koszovó kérdésének megoldását illetően sok ellenfele van Szerbiában, köztük számos egyházi méltóság, az ellenzék árulással vádolja, külföldön pedig sokan úgy tekintenek rá, mint az ún. Nagy Szerbia támogatójára.
Pedig én csak békét és stabilitást szeretnék a régióban. Most, amikor a lényeges kérdésekről beszélünk, azt kérdezik tűlünk, hogy mit csinálunk? Miért érdekli ez Önöket? Mi a jövőnket tervezzük – mondta Vučić.

Ugyancsak feltette a kérdést, hol vannak Szerbia és Koszovó határai.
Mi Koszovót Szerbia részének tekintjük, ők pedig független államnak. A világ államainak fele azt mondja, hogy Koszovó független, a másik fele, közöttük öt EU-s tagállam pedig azt mondja, hogy az Szerbia része. Hogyan fogjuk ezt megoldani? – kérdezte a szerb enök.

Vučić felszólalását megelőzően Hashim Thaci koszovói elnök kijelentette, egyetlen államnak sem kell ellenezni a Szerbia és Koszovó közötti megállapodást, még akkor sem, ha ez a határok módosítását eredményezné. Úgy értékelte, Koszovó és Szerbia kölcsönös elismerése pozitív visszhangot vált ki a régióban.
A fórumot követő vitában Thaci a résztvevőknek azt mondta: ,,Senkinek sem kell félni a Szerbia és Koszovó közötti békemegállapodástól".
Nem vagyunk problémásak, megállapodásra akarunk jutni - mondta Koszovó elnöke.

A Belgrád és Pristina között megkezdett párbeszéd következő fordulójában  Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnök szeptember 7-én találkozik ismét Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.