2024. március 28., csütörtök

Folytatódik a Belgrád és Pristina közötti dialógus

Mogherini Brüsszelbe várja az illetékeseket

Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnök szeptember 7-én találkozik ismét Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével a Belgrád és Pristina között megkezdett párbeszéd következő fordulójában.

Hármasban egy korábbi tárgyaláson (BETA, European Council/Christos DOGAS)

Hármasban egy korábbi tárgyaláson (BETA, European Council/Christos DOGAS)

Az Unió főképviselőjének weboldalán az áll, hogy Mogherini tárgyalásokat tart a két politikai vezetővel a kapcsolatok tartós normalizálása érdekében. A középpontban annak szándéka áll, hogy konkrét eredményre jussanak, figyelembe véve a két tárgyalófél prioritásait és a régió európai perspektíváját is, adta hírül a Tanjug hírügynökség.

Az elemzők sokat várnak a következő Vučić–Thaçi találkozótól. A pristinai sajtó korábban arról cikkezett, hogy már kettejük következő brüsszeli találkozóján vitát nyithatnak a Koszovó és Szerbia közötti határ jelentősebb korrekciójáról, melyet a jelen pillanatban egyik fél sem utasít el lehetséges megoldásként.

Egyes becslések szerint igazi előrelépés a koszovói kérdés rendezésében mégis inkább csak november 11-e után várható, amikor is Párizsba látogat Aleksandar Vučić szerb államfő az első világháborúban aratott győzelem századik évfordulójának francia állami ünnepségére. A helyszínen lesz Donald Trump amerikai, továbbá Emmanuel Macron francia államfő is, és valószínűsíthető, hogy nem kerülik el a találkozókon a koszovói helyzet elemzését sem.

Maga Thaçi nemrégiben azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a következő találkozó már a jövőről szól majd.