2024. március 28., csütörtök

Három új fejezet az év végéig?

Joksimović: Nemzeti konszenzus kellene Koszovó kapcsán, de az ellenzék csak megalapozatlan kritikát tud adni

Az ellenzéknek konstruktívan kellene hozzájárulnia a koszovói kérdés kapcsán kialakult dialógushoz, joga van eltérő véleményre, de az országnak semmi haszna sem származik a tisztán politikai céllal születő, megalapozatlan kritikából – jelentette ki a Politika napilap mai számának Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki az aktuális bel- és külpolitikai kérdéseket vette sorra.

Koszovó kapcsán egy nemzeti konszenzusra lenne az országnak véleménye szerint szüksége, az ellenzék azonban szemmel láthatóan ehhez nem kíván hozzájárulni.

Beszélt az európai integráció folyamatáról is: minden Szerbián múlik, s arra számít, Ausztria uniós elnöksége alatt legalább olyan gyors lesz a csatlakozási folyamat, mint eddig, ha nem dinamikusabb is. Joksimović szerint reális esélye van annak, hogy az év végéig az ország megnyissa a már előkészített 9. (pénzügyek), 17. (gazdasági és monetáris unió) és 18. (statisztika) fejezeteket. Szerbia már további fejezetek megnyitásának előkészületein is dolgozik.

Ivica Dačić külügyminiszternek, a Szerbiai Szocialista Párt elnökének arra a megjegyzésére reagálva, hogy a Szerb Haladó Párt egy része saját elnökének, Aleksandar Vučićnak a megdöntésén dolgozik, Joksimović azt mondta, örül, ha Dačić aggódik a haladó párt sorsáért, mert az azt jelenti, „ezúttal őszinte koalíciós partnernek számít”. Nem lát kivetnivalót a koalíciós viszonyokban, a partnerek elfogadták a haladók programját és célkitűzéseit, állapította meg.