2024. április 18., csütörtök

Szendrő közelében elsüllyedt egy hajó a Dunán

A balesetnek nincs sérültje

A Szerb Hajósok Egyesülete ma közölte, hogy Szendrőnél, az 1108-as kilométerénél, a Duna jobb partjánál elsüllyedt a Tomas nevű teherhajó. A legénység közül senki sem sérült meg, olvasható a podunavlje.info honlapon. A szerencsétlenség a berakodást követően, mintegy négy kilométerre a Crni nevű uszálydarutól történt.

A hajó a honlap szerint a hajótestbe beáramló víz miatt gyorsan elsüllyedt.

A legénységtől kapott infomációk szerint miután a hajó süllyedni kezdett, a hajó kapitánya gyorsan egy part menti homokzátonyra irányította a járművet, elkerülve így a nagyobb tragédiát és az esetleges emberáldozatokat. A legénység segítség nélkül hagyta el a hajót, szerencsére senki sem sérült meg.

A hajósok szerint a gond a folyami felügyelőség és a kikötő parancsnoksága közötti lassú együttműködésben kereshető. A hajó hétfőn, augusztus 20-án süllyedt el, a felügyelőség pedig csak két nappal később, augusztus 22-én vonult ki helyszínelni. Addig a baleset helyszíne felügyelet nélkül volt, a legénységnek senki sem segített, az objektumot nem biztosították az esetleges üzemanyagszivárgás esetére, és a többi hajóst sem figyelmeztették.

A Duna említett szakaszán a hajózás nem szűnt meg, nem is lassult, így a zátonyra futott hajó két napon át ki volt téve a felborulásnak és a teljes elmerülés veszélyének.