2024. április 20., szombat

Balettiskola-megnyitó 2020-ban

Újvidéken 11 ezren dolgoznak az építkezéseken

Az új balett- és zeneiskola építése a tervek szerint halad, ha elkészül, 600-an járhatnak majd a balett-, és 1500-an a zeneiskolába. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kapacitások 800 diák befogadásával bővülnek. A munkálatokat tegnap megtekintette Miloš Vučević polgármester.

Ha minden a tervek szerint halad, Újvidéken 2020-ban megnyílhat az ország legmodernebb iskolája (Ótos András felvétele)

Ha minden a tervek szerint halad, Újvidéken 2020-ban megnyílhat az ország legmodernebb iskolája (Ótos András felvétele)

– Nyolc hónappal ezelőtt látogattam meg az új objektum építkezési munkálatait. Örömmel közölhetem, hogy megkezdődött a munkálatok második fázisa, ez az építkezésnek a legigényesebb része, a kivitelező két hónappal a megszabott határidő előtt befejezi. A városi költségvetés átütemezésével biztosítottuk az építkezés harmadik fázisának a költségeit fedő összeget, jövőre pedig további 700 millió dinárt különítünk el az objektum befejezési munkálataira. Ezután még vár ránk az iskola belső felszerelése. Eddig csaknem egy és fél milliárd dinárt költöttünk a projektumra, és ezt mind a városi költségvetésből biztosítottuk, kölcsönök nélkül. Mivel a polgárok és a városban működő vállalatok idejében törlesztik pénzügyi kötelezettségeiket, és a városi gazdasági politika is megfelelő, képesek vagyunk finanszírozni egy 15 000 négyzetméteres objektum megépítését. Ez lesz az ország legmodernebb iskolája, büszkék lehetünk arra, hogy a tanulók modern környezetben tanulhatnak majd, és többé nem lesznek „albérlők” egy hiányosan felszerelt épületben. Az Újvidék 2021 Európa Kulturális Fővárosa projektumnak és a városi önkormányzat művelődési politikájának köszönhetően végre lesz koncertterme a városnak, egy nagy, és két kisebb is – mondta a polgármester, majd hozzátette: az építkezés harmadik szakaszában az iskola végre elnyeri végső formáját, az utolsó fázis pedig várhatóan és a tervek szerint 2020-ban fejeződik be.

Az Isidor Bajić Zeneiskola koncertterme 400 férőhelyes lesz, úgy alakítják ki, hogy megfeleljen a legújabb akusztikai előírásoknak is. A termet a tanulók is használják majd az oktatás folyamán, de koncertek lebonyolítására is teljesen alkalmas.

Josip Modić, a Vajdasági és Újvidéki Építészek Szakszervezetének az elnöke köszönetet mondott és gratulált Újvidék polgármesterének, mert sikerült fellendítenie az építkezési iparágat. Mint mondta, Szerbiában minden negyedik négyzetméter lakóterületet Újvidéken építik ki. Hozzátette: az építkezések fellendülése azt eredményezte, hogy ebben a szektorban a fizetések is emelkedtek, és ennek köszönhetően új üzemek nyílnak.

– A Toza Marković gyár Kelet-Európa talán legjelentősebb építkezési anyagokat gyártó vállalata, most teljes gőzzel működik, és ehhez Újvidék nem csupán a projektumaival járult hozzá, hanem azokkal a tervekkel is, amelyek megkönnyítik a beruházók munkáját – emelte ki Modić, majd hozzátette: Újvidéken az utóbbi 6-7 évben az építkezésen dolgozók száma 5000-ről 11 000-re nőtt.

Nyitókép: Ha minden a tervek szerint halad, Újvidéken 2020-ban megnyílhat az ország legmodernebb iskolája (Ótos András felvétele)