2024. április 23., kedd
DOROSZLÓ

Helyismeret-bővítés két keréken

A Doroszló-Bike civil szervezet által szervezett idei négy túra részei a Bethlen Gábor Alap és a Kuckó Gyermeksarok által támogatott nyári programsorozatnak. Az első három a környező településeken keresztül zajlott, a legutóbbinak pedig helytörténeti ismertető jellege volt.

A karikázóknak Diósi János, Wilhelm József történelemtanár információival kiegészítve mutatta be Doroszló múltjának jelentős állomásait. Ilyen a Bártol-ház, a helyi közösség előtt egykor álló, honfoglalás kori szimbólum, a Turul-szobor helye, a Fetter-gyógyszertár, az egykori, 1941-től 1985-ig működő mozi épülete, a mézesbábos, az asztalos-, az órásmester, a szobafestő egykori műhelye, lakhelye, a Krasztó, a Liba nevű és múltban valamennyi, a vasútállomáshoz vezető utcasarkon megtalálható kocsmaépületek helye vagy a Kulturbund (német egyesület), a doktorlakás, a Mezei-ház kiskápolnája, a „kutyaszorító”, a Czigler-sarok, a Palcser-sarok utcarészek. A virágzó iparról tanúskodó egykori kendergyárak, a nádgyár, stukatúrgyár a Ress-malom, az erdőgazdaság, a világhírű természettudós, Herman Ottó által bejárt és tanulmányozott helyi, nem csak természeti, hanem egyéb tudományos és népművészeti jellegzetességek is.

Az 1957-ben kiásott Duna–Tisza–Duna-csatorna hídján át a doroszlói határba kerekeztek az érdeklődők, az egykori „bőr” híd környékén keresztül egészen Gombos határáig, a „doroszlai” nagyerdőn túlig, ahol a régi tanyavilágról hallhattak, láthattak érdekességeket.