2024. április 19., péntek

Felvonultak a táncosok

A szabadkai Interetno fesztivál hivatalos nyitóceremóniájára a Népkör MMK-ban került sor
Elsőként a jakutföldi táncosok léptek fel

Elsőként a jakutföldi táncosok léptek fel

Csütörtökön délután, a kora esti órákban, hirtelen egy nagy zápor jött, amely meglepte az Etnopolis kirakodóit is. Estére ugyan elállt az eső, viszont kárt tett a színpad körüli technikai berendezésben, így az Interetno fesztivál hivatalos nyitóceremóniájára a Népkör MMK-ban került sor. Az oroszországi, a jakutföldi, a tatárföldi, továbbá a panamai, paraguayi, mexikói, kolumbiai, magyarországi és idevalósi tánccsoportok tehát a városközpontból a Népkör irányába vonultak fel. A táncosok bemutatkozására persze így is rengetegen voltak kíváncsiak. Minden ülőhely foglalt volt, sokan álltak, de voltak, akik kint várakoztak, hogy bejuthassanak a Népkörbe.

A nyitóceremónia az Interetno himnuszával kezdődött. Ezután a vendég táncegyütteseket és a közönséget Veljko Vojnić, a városi képviselő-testület elnökhelyettese köszöntötte, akárcsak Dragan Đordević, a szerbiai CIOFF elnöke is, aki beszédében a fesztivál jelentőségét hangsúlyozta. Az idei Interetnót a fellépő csoportok képviselői nyitották meg, ki-ki a maga nyelvén, majd pedig elkezdődött a díszes táncpanoráma, a vendégegyüttesek fellépéseivel. Elsőként Jakutföld táncosai mutatkoztak be.

Szintén csütörtökön, a hivatalos megnyitó napján délután, a szabadkai Városházán Megvalósult csodák a Barkók földjén címmel vetítéssel egybekötött előadást tartott Pálmai Ilka, a Művésztanya és a Barkó Kézműves Egyesület vezetője. Az előadást divatbemutató is kísérte, amely során a modellek, fiatal lányok, szinte a mindennapokban is viselhető, barkó motívumokkal díszített ruhákban léptek fel. Ilkától megtudhattuk, hogy a Művésztanya 2012-ben, az egyesületük pedig 2016-ban alakult, azzal a céllal, hogy a barkó népművészeti kincseket felkutassa, a fiatalokat bevonva felújítsa és ezáltal is kulturális vidékfejlesztést valósítsanak meg az ózdi kistérségen. Időközben a Hagyományok Házával is elkezdtek együttműködni, ennek keretében mesterségtanuló képzésre is sor került, a munkájukra pedig Sebestyén Márta is felfigyelt, aki több ízben is barkó díszítésű ruhában lépett fel.

Az Interetno ma, azaz szombaton is folytatódik, az Etnopolis színpadán 19.30-kor fellép a Heveder zenekar, 20.30-kor pedig a táncpanoráma kezdődik. A fesztivál utolsó napján, vasárnap, 11 órától a Szent Teréz-székesegyházban igeliturgiára kerül sor a fesztivál résztvevőivel, és ezt követi 12 órakor a szeretetasztal a Népkörben. A díszes felvonulás a városközponton keresztül 19-kor indul el, ezután pedig a záróceremónia zajlik majd. A részletes műsor az Interetno fesztivál honlapján olvasható. Esős idő vagy egyéb problémák esetén egyes szabadtéri programok a Népkörben lesznek megtartva.