2024. március 29., péntek

Putyin: Moszkva mindent megtesz Dél-Oszétia biztonsága érdekében

Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Beta/AP)

Oroszország igyekszik mindent megtenni Dél-Oszétia gazdasági fejlődésének támogatása és biztonságának szavatolása érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor pénteken a Kremlben fogadta Anatolij Bibilov déloszét elnököt.

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy vasárnap lesz a 10. évfordulója annak, hogy Moszkva elismerte a Georgiából egyoldalúan kiszakadt Dél-Oszétia függetlenségét. Rámutatott, hogy növekszik a kétoldalú kereskedelmi forgalom - ennek értéke tavaly csaknem 70 millió dollár volt és az idei negyedévben csaknem 26 százalékos növekedést mutatott -, valamint hogy a köztársaságban támogató orosz beruházások történtek, egyebek között kórházak, lakóházak és utak épültek.

Bibilov megköszönte Putyinnak a köztársaságnak nyújtott személyes támogatását, és "történelmi" jelentőségűnek nevezte, hogy "Georgia békére kényszerítését" követően Oroszország elismerte Dél-Oszétia függetlenségét. Ennek nyomán szavai szerint a területen elkezdődött a stabilitás, a béke és a felvirágzás korszaka.

A dél-oszétiai háború 2008. augusztus 7-ről 8-ra virradóra tört ki, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Georgia kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza a szakadár Dél-Oszétiát. Utóbbi a konfliktus nyomán, Georgia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el. Ezt rajta kívül csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru tette meg.

Dél-Oszétia területe 3900 négyzetkilométer, lakossága a 2015-ös adatok szerint 53,5 ezer volt.