2024. április 18., csütörtök

Előbb érkezik a nyugdíjemelés

Tele van az államkassza, az októberi nyugdíj már magasabb – Vučić szerint nem igaz, hogy a színfalak mögött megszületett a megállapodás Koszovó jövőjéről

Elegendő pénz van a költségvetésben arra, hogy a tervezettnél korábban, már októberben növeljék a nyugdíjakat – jelentette ki ma Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Nem lesz szükség a költségvetés módosítására sem emiatt – közölte. Egy vagy másfél hónapon belül hatályon kívül helyezi az állam a nyugdíjak ideiglenes csökkentésére vonatkozó törvényt, s már november 10-én magasabb juttatást kaphatnak kézhez az idős polgárok – mondta el egyik belgrádi gerontológiai intézet felkeresésekor az államelnök. Közölte, hogy minden nyugdíjat növelnek, ami azt jelenti, hogy „aki eddig 70 000 dináros nyugdíjat kapott, most 78 000 dinárra számíthat az októberi nyugdíj kifizetésekor, aki 90 000 dinárt kapott, az 99 000 dinárra”. Az sem jár rosszul, aki 30 000 dináros nyugdíjból él, mert „a korábbi és a mostani növelésekkel együtt 34 000 vagy 35 000 dinár lesz a nyugdíja” – mondott néhány példát az államfő, de nem pontosította az emelés metodológiájának részleteit. Elmondta még, hogy a közszféra béreit decemberben növelik. Arra emlékeztetett, hogy az ország négy évvel ezelőtt a csőd szélén állt, a bruttó hazai termék 78 százalékát tette ki az államadósság, az idei év végére pedig ez 50 százalék alá csökken. A dinár árfolyama is stabil és a munkanélküliség is 12 százalék alatt van, mindezt a nyugdíjasoknak köszönhetjük, mert elviselték a rájuk kiszabott megszorításokat – szögezte le.

SZÁZMILLIÓ EURÓ

A sajtónak adott nyilatkozatában Vučić kitért a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításának témájára is. Számításai szerint a három hónapos szolgálat bevezetéséhez 90–100 millió euróra lenne szüksége az államnak. Zoran Đorđević korábbi védelmi miniszter a minap azt nyilatkozta, hogy 600 millió euróba kerülne mindez. Vučić úgy fogalmazott, ezek a számítások minden bizonnyal az egy évig terjedő szolgálati időre vonatkoztak, az kerülhetne 70 milliárd dinárba, az állam azonban nem fontolgatja ilyen hosszú sorkatonai szolgálat bevezetését. További részleteket nem közölt a téma kapcsán, a végső döntést nem most hozzák meg, s akkor is az állam aktuális érdekei szerint cselekszenek majd.

A BÉKE A LEGFONTOSABB

A szerbség lassan és csendben elhagyja Koszovót – jelentette ki a déli tartománnyal kapcsolatos egyik kérdésre válaszolva. Szerbia ennek a lehető legkülönfélébb módokon próbálja elejét venni, tette hozzá, egyebek között telkek felvásárlásával is. Kritizálta azokat a koszovói szerb politikusokat, akik ma nem támogatják az államelnök politikáját. Úgy fogalmazott, mindig felbőszül, amikor olyanok akarják megmondani, mit hogyan kell tenni, akik a múltban eladták az összes létező szerb telket, területet a tartományban. Név szerint Momčilo Trajkovićot, a Szerb Ellenállási Mozgalom elnökét említette. Hozzáfűzte, hogy a szerb államiság egykori szimbólumát jelentő Kosovo Poljében ma már nem is élnek szerbek, ahogyan sok más Pristina környéki faluban sem. A legfontosabbnak a béke és a stabilitás megőrzését nevezte, s azt mondta, nem igaz, hogy a színfalak mögött már meg is született a megállapodás Koszovó jövőjét illetően. Vučić kiemelte, ha meglesz a megoldás, azonnal tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, nem akar az előző hatalmi struktúra eszközeivel, a titkos megállapodások módszerével élni.