2024. március 28., csütörtök

Elkezdődött a listaállítás

A Magyar Összefogás ma adja át választási listáját a nemzeti tanácsi választásra – Egyetlen nap alatt összegyűjtötték a támogató aláírásokat

Egyetlen nap alatt sikerült a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás listájához megszerezni a listaállításhoz szükséges aláírásokat. Tegnap Vajdaság 29 településén gyűjtötték a november 4-i nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás listájához az aláírásokat. Ma 14 órakor adják át a Magyar Összefogás listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak.

Szabadkán is sikeres volt a Magyar Összefogás aláírásgyűjtése (Gergely Árpád felvétele)

Szabadkán is sikeres volt a Magyar Összefogás aláírásgyűjtése (Gergely Árpád felvétele)

A 35 fős Magyar Nemzeti Tanács tagjait közvetlen választások útján választják meg. 2014-ben a nemzeti tanácsi választásokon négy választási lista indult. Az idei választásokon való részvételét eddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség támogatását bíró Magyar Összefogás lista jelezte, amely tegnap Vajdaság-szerte gyűjtötte a listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.

Szabadkán a VMSZ irodájában 9 és 19 óra között írhatták alá a polgárok a támogatói nyilatkozatokat. Információink szerint a Magyar Összefogás teljes listával indul a választásokon, listavezetőjük Hajnal Jenő, az MNT jelenlegi elnöke.

Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke elmondta, hogy a Magyar Összefogás 2014-ben több mint 3500 támogatói aláírást gyűjtött össze, és reményeik szerint ezt a számot ezúttal is sikerül elérni.

Horvát Tímea (Gergely Árpád felvétele)

Horvát Tímea (Gergely Árpád felvétele)

– Reggel mindössze egy óra leforgása alatt több mint kétszáz támogatói aláírást sikerült összegyűjtenünk. Ez azt bizonyítja, hogy azok a vélasztópolgárok, akik szerepelnek a magyar választói névjegyzékben, és akik élhetnek szavazati jogukkal, fontosnak tartották, hogy ezt a listát támogassák aláírásukkal. Ennek az az üzenete, hogy azokban a projektumokban gondolkodnak, amelyeket elkezdtünk, amelyek sikeresek voltak, és támogatják e projektumok további megvalósítását. A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi négyéves tevékenységére vonatkozóan rengeteg sikertörténetet tudnánk felsorolni – folytatta a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke.

– Gondoljunk csak az újvidéki Európa Kollégiumra, az ösztöndíj- és a beiskoláztatási programra vagy a kultúra területén elért eredményekre. A civil szervezetek támogatásával számos pozitív lépést tudtunk eszközölni. Nemcsak a tömbben, hanem a falvakban és a szórványban is művelődési házakat sikerült renoválni és tovább működtetni. Úgy gondolom, hogy mindezek mellett a nyelvhasználat és a tájékoztatás területén is sikereket tudtunk elérni. A megkezdett projektumokat az elkövetkező időszakban folytatjuk. A Magyar Nemzeti Tanácson belül számunkra a legfontosabb cél természetesen a vajdasági magyar közösség érdekképviselete – nyilatkozta Horvát Tímea.

Szabadkán a VMSZ irodájában írhatták alá a polgárok a támogatói nyilatkozatot (Gergely Árpád felvétele)

Szabadkán a VMSZ irodájában írhatták alá a polgárok a támogatói nyilatkozatot (Gergely Árpád felvétele)

A Köztársasági Választási Bizottság honlapján található adatok alapján a nemzeti tanácsi választásokon csak olyan listák szerepelhetnek, amelyeknek sikerül összegyűjteniük a megfelelő számú támogatói aláírást. A listaállításhoz a külön választói névjegyzékben szereplő választópolgárok legalább egy százalékának kell aláírásával támogatni a listát. A magyar nemzeti közösség esetében, amelynek külön választói névjegyzékében megközelítőleg 130 000 polgár szerepel, ez 1298 aláírást jelent. A törvények értelmében a nemzeti tanácsi választásokon induló listáknak legalább annyi jelöltet kell állítaniuk, ami megfelel a teljes nemzeti tanács létszáma 30 százalékának. A magyar kisebbség esetében ez legalább 11 főt jelent. Ugyanakkor fontos kritérium az is, hogy a listán szereplő személyek közül minden harmadiknak a listán alulreprezentált nem képviselőjének kell lennie.

A választási listákat a támogatói aláírásokkal együtt október 19-éig, tehát a választásokat megelőző 15. napig kell átadni a Köztársasági Választási Bizottságnak.

Szerbiában jelenleg 22 nemzeti tanácsot tartanak nyilván. A 22 nemzeti tanács közül 18 esetében, így a magyar nemzeti kisebbség esetében is, a nemzeti tanácsok tagjait közvetlen választások útján választják meg. E választásokra november 4-én kerül sor. A külön választói névjegyzékben szereplő magyar nemzetiségű polgárok 7 és 20 óra között járulhatnak a szavazóurnák elé.

Itt jegyezzük meg, hogy a nemzeti tanácsi választásokon való részvétel alapfeltétele, hogy az adott állampolgár szerepeljen a külön választói névjegyzékben. Ezek frissítését a polgár lakóhelye szerinti illetékes helyi önkormányzat és az államigazgatási minisztérium végzi.