2024. március 29., péntek

Őszig megújul Bajsa vízhálózata

Tartományi támogatásnak köszönhetően októberig befejezik az ivóvíz-hálózaton végzett munkálatokat – Jelenleg 9 utcában, mintegy 3700 méter hosszan helyeznek le új vezetékeket

Egy a tartományi illetékes titkársághoz benyújtott nyertes pályázatnak köszönhetően még ebben az évben pontot tudnak tenni Bajsán az ivóvíz-hálózat felújítására.

Laczkovics Károly tanácselnök, Plohl Edvin titkár, és Horváth Lajos, a kivitelező Horgony vállalat igazgatója megtekintik a munkálatokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Laczkovics Károly tanácselnök, Plohl Edvin titkár, és Horváth Lajos, a kivitelező Horgony vállalat igazgatója megtekintik a munkálatokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A helyi közösség 10 évvel ezelőtt kezdte el a munkálatokat a szükséges tervdokumentáció kidolgoztatásával, októberig a hátramaradt 9 utcában végzik el a teendőket az újvidéki Horgony magánvállalat kivitelezésében. Az ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Lackovics Károly, bajsai tanácselnök elmondta, hogy a munkálatok több szakaszra lettek felbontva, és a 4. záró fázis kidolgozását a Kálvária utcában kezdték el a napokban, ami mintegy 370 háztartást érint.

– Az évtizedekkel ezelőtt lehelyezett régi csövek az évek folyamán tönkrementek, így már nagyon régen nem volt kielégítő a vízellátás. A falu önerőből nem tudta volna az idén befejezni a csövek cseréjét, ezért is hálásak vagyunk a topolyai önkormányzatnak a támogatásért, hiszen a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság pályázatán az ő közreműködésükkel tudtunk részt venni. A 4. szakasz 9,2 millió dinárba kerül, illetve ehhez az összeghez jön még az áfa. A tartományi támogatás értéke körülbelül 6,2 millió dinár, illetve a munkálatok további 2,8 millió értékben veszik igénybe az önkormányzat vagyis a helyi közösség eszközeit. A munkálatok az előzetes megbeszélés szerint már október végére befejeződhetnek, ezzel Bajsán még az idén minden háztartáshoz új vezetéken fog eljutni az ivóvíz – zárta gondolatát a tanácselnök.

A kivitelező újvidéki Horgony vállalat vezetője, Horváth Lajos elmondta, hogy igyekeznek minél gyorsabb, ugyanakkor minőségi munkát végezni.

– A szerződésünk szerint 9 utcában, mintegy 3700 méter hosszan helyezzük le az új vezetékeket. Habár novemberig szól a szerződésünk, mi október utolsó napjával szeretnénk pontot tenni mindenre. Az utcai résztől számítva 5 méterig mi biztosítjuk a vezetéketeket, ha valaki távolabbra szeretné elhelyezni a vízóráját, készen állunk az együttműködésre, de azt előzetesen egyeztetnie kell velünk – nyilatkozta Horváth Lajos kivitelező. A bajsai Latyák Gabriella örömét fejezte ki a munkálatokkal kapcsolatban.

– Nagyon vártuk már, hogy a munkálatok a mi környékünkre is eljussanak, hiszen a nyomásingadozások alkalmával rengeteg csőtörés volt az utóbbi időben ezen a részen. Ezek kezelése pedig nem kevés energiáját vette igénybe a helyi közösségnek – nyilatkozta a Kálvária utca lakosa.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy korábban 19 úgynevezett mikrokút szolgáltatta a vizet a faluban, az utóbbi években erre a célra két mélyebb, 120 méteres kút lett fúrva. A bajsaiak 7000 dináros összegért tudnak rácsatlakozni az új hálózatra, ez magában foglalja a hiteles vízóra költségét is. Az összeget 6 havi részletben is tudják törleszteni a polgárok. Azoknak a háztartásoknak a költsége, ahol nem igénylik a vízórát, körülbelül 1500 dinárral lesz kevesebb, viszont maguknak kell beszerezni a minden elvárásnak megfelelő mérőeszközt. A faluvezetés felhívja az érintett bajsaiak figyelmét, hogy készítsék elő a vízórának helyet adó, legalább 1x1 méteres aknát. Mint azt megtudtuk, az illetékesek elfogadják a célra előre gyártott, henger alakú műanyag sahtokat is, amit az ezt forgalmazó értékesítőnél tudnak beszerezni. A faluban egyébként azok, akik az új hálózatról nyerik a vezetékes ivóvizet, 30 dinárt fizetnek köbméterenként.