2024. március 29., péntek

Szanálták a csatornázáskor okozott károsodást

Még az év elején lefektették az úgynevezett nyugati szennyvíz-gerinccsatornát, ám a munkálatok során a gépek súlya alatt annyira megrongálódott az Ivo Lola Ribar utca egy részében az útburkolat, hogy újra kellett aszfaltozni.

Aszfaltoznak az Ivo Lola Ribar utcában (Góbor Béla felvétele)

Aszfaltoznak az Ivo Lola Ribar utcában (Góbor Béla felvétele)

Az önkormányzat felmérte a károsodást és a napokban megbízásából hozzáláttak a károsodás kijavításához. Ehhez szükséges volt a régi út alapjainak felújítása is, majd mintegy 350 méter hosszan új, 5 méter széles aszfaltréteget fektettek le a Népfront és az Újvidéki utca közötti szakaszon.

Emlékeztetünk arra, hogy tavaly november elején kezdődött a nyugati gerinccsatorna építése, amely az Ivo Lola Ribar utcának a Népfront utcával való kereszteződésénél kezdődik és innen halad az állatkertig, majd dél felé fordulva a Rákóczi Ferenc utcában a Marko Orešković utcáig, azaz a 22. lakónegyed bejáratáig. A magas talajvíz már korábban fejtörést okozott a tervezőknek, de a szakemberek végül is megoldást találtak a talajvízgondokra.

A csatornázásnak anyagi vetülete is van, mivel igen összetett építkezésről volt szó a csatornarészre 20 millió dinárt adott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság, a többit pedig a községi költségvetésből kellett hozzátenni. Valójában nem lehetett tudni, hogy mekkora összegre kell kiírni a közbeszerzést. Az egyik elemzés szerint legalább kétszerese lett volna a pluszköltség, amely a talajvízből ered, a másik szerint a gondokat fele annyi pénzből is meg lehetett oldani. Szerencsére csak egy pályázó volt, aki meg is kapta a megbízatást és el is végezte a munkát, bár éppen a keleti részében történt útrongálás miatt igen sokan méltatlankodtak. Miután pedig megtörtént a csatornázás, az út rossz állapota miatt panaszkodtak. Végül is úgy tűnik most mindenki elégedett.