2024. április 19., péntek

A tiszai hal napja Adán

A megmérettetésre Kárpátaljáról, Romániából, Felvidékről és Magyarországról is érkeznek versenyzők

Hetedhét országra szóló rendezvénynek ígérkezik az adai Rétisas Tisza Menti Természetvédő Egyesület által szervezett, A tiszai hal napja elnevezésű gasztronómiai megmérettetés, amelynek résztvevői halból készült ételekkel versenyeznek majd egymással az adai üdülőközpont területén.

Az augusztus 26-án megrendezésre kerülő eseményt a tavalyi városnapi főzőverseny sikerét meglovagolva hívták életre a szervezők.

– A Tisza mentén minden évben nagyon sok halászléfőző verseny van, viszont az egyéb halból készült ételeket kevésbé népszerűsítik, ezért adott volt az ötlet, hogy ezeket az ínyencfalatokat is népszerűsítsük a környéken – nyilatkozta napilapunknak Ősz Szabó Imre, a rendezvény egyik fő szervezője. A verseny résztvevői a szervezőktől 2,5 kilogramm megpucolt és patkó alakra felszeletelt halat kapnak, és ezt kell majd elkészíteniük, azoknak viszont, akik egészben szándékozzák elkészíteni a halat, saját maguknak kell biztosítaniuk a hozzávalókat – ecsetelte Ősz Szabó Imre, aki hozzátette, hogy a szervezők ezenkívül tűzrevalót, a távolabbról érkezőknek pedig asztalt és padot is biztosítanak, sőt mindemellett a kenyér beszerzése is folyamatban van. A halételeket Magyarországról, Romániából és tartományunk területéről érkező ítészek bírálják el, akik első alkalommal zsűriznek majd vajdasági versenyen. A versenyzőknek egyébként nemcsak az általuk elkészített falatok minőségére kell odafigyelünk, hanem a tálalásra is. Ezért a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal rendes étkészletet, és külön felhívják a figyelmüket arra, hogy nem használhatnak műanyag vagy papírtányérokat.

A versenyre Ősz Szabó Imre szerint eddig 160 csapat jelentkezett be. Érkeznek versenyzők Kárpátaljáról, Felvidékről, Romániából, Magyarországról és Szerbiából is, de lesz egy görögországi résztvevő is, akitől a tengeri halból készült halászlé elkészítésének a fortélyait leshetik el a látogatók, illetve a versenyzők. Ősz Szabó Imre elmondta, hogy még negyven csapat számára tudnak halat biztosítani, az ezenfelül jelentkezőknek azonban már saját maguknak kell beszerezniük a hozzávalókat.

– A versenyzők a halételeken kívül más tradicionális ínyencfalatokat is készíthetnek, ebben az esetben is maguknak kell hozniuk a hozzávalókat – mesélte a fő szervező. A versenyre a benevezés díjmentes. A jelentkezéseket vasárnap reggel 8 és 9 óra között fogadják, és ezt követően osztják szét a versenyzők között a halat. A gasztronómiai megmérettetés délelőtt 10 órakor kezdődik, majd 11-kor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra. Fél 12-től alkalmi művelődési műsor veszi a kezdetét. Az ételeket 12 és 14 óra között bírálják el a zsűri tagjai, az eredményhirdetés 16 órakor lesz, ezután pedig szórakoztató műsor veszi kezdetét.

A halétkek mellett édes és sós sütemények, valamint pálinka kategóriában is versenyt rendeznek. Bővebb információt a rendezvénnyel kapcsolatban a +38161/111-5926 vagy a +38162/779-042-es mobilszámon, illetve a gastrotisa@gmail.com e-mail-címen szerezhetnek az érdeklődők.