2024. április 25., csütörtök

Duális képzésben tanulnak a fémmegmunkálógép-kezelők

Az adai Műszaki Iskola harminc elsős tanulója számára szeptembertől kilenc helyi fémipari cégben bonyolítják le a tanórák meghatározott részét és a teljes gyakorlati képzést

Az adai Műszaki Iskolában a duális oktatási törvénnyel összhangban az új tanévben kilenc helyi vállalattal együttműködve megkezdik a fémmegmunkálógép-kezelők duális oktatását. Az intézmény igazgatója, Gilice Hilda elmondta, hogy az oktatási minisztérium tanterve alapján ezen az egy szakon zajlik majd a duális oktatás modellje szerint a képzés, amelyben a tanszak minden tanulója részt vesz. A diákok az első osztályban 3000 dináros havi juttatást kapnak a cégektől.

Gilice Hilda lapunknak nyilatkozva kiemelte, annak ellenére, hogy a duális oktatásról szóló törvény csak a 2019-es tanévtől lép életbe, a középiskola egy évvel korábban belekezdett a duális képzésbe, ez ugyanis jó a diákoknak, a vállalatoknak és az oktatási intézménynek is. Az adai középiskola egyébként már korábban is végzett duális képzést a helyi cégekkel együttműködve a munkaerőhiány leküzdése érdekében.

– Az új tanévtől megnyílik a fémmegmunkálógép-kezelő szak, amelyen duális képzésben zajlik majd az elméleti és gyakorlati oktatás. Eszerint a tanulók számára az első tanévben a tanmenetben meghatározott tanórákat, valamint ezenfelül a tömbösített órákat a vállalatokban tartják meg. Az első osztályban heti egy napot, a másodikban két napot, a harmadik évben majd három napot töltenek a vállalatban – közölte a Műszaki Iskola igazgatónője.

– Nagyon fontosnak tartjuk a középiskolában, hogy a gyerekek elmenjenek gyakorlatra, hogy megismerjék a vállalati munkakörülményeket és munkafeltételeket. Így a harmadik osztály befejezése után, mivel hároméves képzésről van szó, azonnal munkába tudnak állni, és piacképes munkaerővé válnak. Nem kell azzal tölteniük az időt, hogy megszokják, milyen igényeket is támasztanak velük szemben a vállalatban. A duális képzés mindenkinek nagyon jó, az iskolának és a tanulónak, valamint a vállalkozónak is, aki kész munkaerőt kap. Ada községből kilenc fémipari cég vesz részt a tanulók gyakorlati oktatásában, mégpedig: az Agromerkur, az Agro Profil, az Idas, az LPO, a T-1, a Tapai Gear, a Termometal, a Zupčanik és a Narcissus. Több megbeszélésünk volt már ezekkel a cégekkel, amelyek pontosan meghatározták, hogy hány tanulót fogadnak. Erre az oktatási profilra összesen 30 tanuló iratkozott be, és mindegyiküknek lesz gyakorlati oktatóhelye. Mivel nem szerettük volna mi meghatározni, hogy melyik tanuló hova kerüljön, ezért a cégek augusztus 18-án az iskolában egy bemutatón ismertették a tevékenységi körüket a tanulókkal és szüleikkel. Ezenfelül a tanulók és a szülők kedden és szerdán megtekinthették a cégeket. Az ilyen módon szerzett tapasztalataikat összegezve péntekig leadnak számunkra egy kívánságlistát arra vonatkozóan, hogy hová szeretnének menni a képzés során. Rangsorolják a kilenc helyet, ami alapján végül a cégek kiválogatják a jelentkező gyerekek közül azt az ötöt, hármat és kettőt, amennyit fogadni tudnak, és így minden tanulónak lesz helye. Nagyon fontos, hogy különböző profilú cégekről van szó, amelyek mezőgazdasági gépeket és azok alkatrészeit készítik, továbbá fogaskerekeket, lánckerekeket, repülőgép-alkatrészeket, valamint egyedi alkatrészeket és szerelvényeket gyártanak. A cégek az eddigiekben is fejlesztettek, amit a jövőben is folytatni kívánnak. Van közöttük olyan vállalat, amely az elkövetkezőkben több mint 100 fővel bővítené a munkások létszámát. Emellett külföldi cégekkel dolgoznak együtt, aminek köszönhetően újabb és újabb munkaerőre van szükségük, ezért úgy véljük, mindenképpen nagy jövője van ennek a fémes szakasznak – nyilatkozta a Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatónője.