2024. március 28., csütörtök

Bemutatkozott a Kecskemét Táncegyüttes

Szerdán elkezdődött Szabadkán az Interetno fesztivál

A Népkör MMK kultúrákat, hagyományokat ünneplő, 17. Interetno fesztiváljának nyitónapjára szerdán került sor. A fesztivál idejére a városközpont átváltozott Etnopolisszá. A műsorok nagyszámú érdeklődőt vonzanak a városba. Az első nap megnyílt a régi mesterségeket bemutató vásár, az Aranykapu játszóház, a gasztrofalu és a bortér. Etnopolis színpadáról az egybegyűlteket Takács Márta, a Népkör MMK elnöke köszöntötte:

A fesztivál nyitónapján hagyományosan bemutatkoznak egy olyan régió vagy város képviselői, akikkel év közben is szoros kapcsolatban állunk. Idén ez a Kecskemét Táncegyüttes. Számos megvalósult és folyamatban lévő közös projektunk van. Október 8-án a Kecskemét Táncegyüttes egész estés műsorral lép majd fel a Népkörben – hallottuk Takács Mártától.

Az Intertno első estéjének első fellépője a Népkör MMK Róna Táncegyüttese volt, amely az Egy leány a högyek között című műsorát adta elő, somogyi, mátyusföldi és kupuszini táncokkal. A táncegyüttest Csonka Ferenc és zenekara kísérte. Rumenyákovity Szilviától, a Népkör MMK és az Interetno fesztivál programszervezőjétől, a Róna Táncegyüttes vezetőjétől és a népművészeti szakosztály művészeti vezetőjétől megtudhattuk, hogy a Kecskemét Táncegyüttes a fesztivál végéig a városunkban tartózkodik, vasárnap 17.30-kor pedig a Rónával közös táncházat tartanak.

A Róna után a Kecskeméti Táncegyüttes következett. Böde István, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezető-helyettese és Böde-Harkai Csilla művészeti asszisztens elmondása szerint turnéműsorral érkeztek:

Ebben arra a fektetjük a hangsúlyt, hogy minél látványosabban megjelenjenek a magyar nyelvterületre vonatkozó tájegységek táncai. A lányok üveges táncot mutatnak be, a fiúk erdélyi legényest, de láthatók kiskunsági-, felvidéki gömöri- és Felső-Tisza-vidéki nyírségi táncok is. Hosszabb ideje együttműködünk a Népkör MMK-val, a Róna Táncegyüttessel, volt már közös műsorunk Kecskeméten, és azt is tervezzük, hogy jövőre a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon is együtt lépjünk fel. Emellett a feleségemmel már jártunk itt tanítani, de tervbe lett véve az is, hogy többször eljöjjünk és táncokat tanítsunk be a Rónával. A Kecskeméti Táncegyüttes 1976-ban alakult, jelenleg 280 fővel működik, akik 11 csoportban táncolnak. Nyolc évvel ezelőtt már felléptünk az Interetno fesztiválon, és akkor is nagyon jól éreztük magunkat. Kecskemét idén ünnepli megalakulásának 650. évfordulóját és ehhez kapcsolódóan a városunkban egész nyáron gazdag és színes programsorozat zajlik, amely rengeteg érdeklődőt vonz – mondta lapunknak a Böde házaspár.

Szintén az Interetno fesztivál első napján a Népkör MMK-ban megnyílt a 10. ex libris kiállítás. Az idei pályázatra 280 munka érkezett 8 ország 20 iskolájából vagy más intézményéből. A bírálóbizottságot Gyurkovics Hunor grafikusművész, Molnár Imre-Mirko képzőművészeti pedagógus és Vékony Lajos keramikus alkotta. Ahogyan azt Boros Györgytől, a Népkör MMK képzőművészeti szakosztályának vezetőjétől és a kiállítás szervezőjétől hallhattuk, a bírálóbizottság díjazta a legjobb munkákat, a legjobb kollekciót, valamint a felkészítőtanárokat is. Idén kiemelkedtek a tajvani, a montenegrói és a szlovéniai alkotók, de Boros György az értékelésében külön hangsúlyozta, hogy Magyarországról, Lengyelországból és Boszniából is évről évre számos színvonalas munka érkezik, hiszen ezekben az országokban nagy hagyománya van az Ex librisnek. Ezután a résztvevők kategóriánként lettek díjazva, Arany páva-díjakat és okleveleket vehettek át.

Az Interetno fesztivál hivatalos nyitóceremóniájára tegnap került sor, ekkor bemutatkoztak a távolról érkező vendég táncegyüttesek is.

A régi mesterségek vására, a gasztrofalu és a bortér, ma is megnyílik Etnopolisban. A délutáni órákban ezúttal is várják a babákat és mamákat a babahordozóklubba, a kicsit nagyobbakat pedig az Aranykapu játszóházban, ahol 15-től csillámtetoválást készíthetnek, 16-tól gyöngyöt fűzhetnek Ökrös Csillával, 17 órakor pedig Ricz Dencs Tünde tart mesedélutánt. 17.30-kor a Csavargó táncházra kerül sor Etnopolis színpada előtt, de a délután folyamán Kolumbia is élményprogramot tart. Az Etnopolis színpadán 19.30-tól fellép a Dresch Vonós Quartet, 20.30-tól pedig a táncegyüttesek programjait tekinthetik meg az érdeklődők. A Népkör MMK-ban 22 órától DJ Irvine tart Gatsby-partit, de a nemzetek táncházára is várják az éjjeli mulatozókat.