2024. április 20., szombat

Családi konfliktus állhat a párizsi késelés hátterében

Leszúrta az anyját és lánytestvérét, egy harmadik embert pedig súlyosan megsebesített az utcán egy iszlamista radikalizmus miatt nyilvántartott férfi csütörtökön a Párizshoz közeli Trappes településen. Az alkoholista és drogfüggő támadót, aki súlyos pszichiátriai problémákkal is küzdött, járőröző rendőrök lelőtték.

A támadás elkövetését röviddel a történtek után az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, de semmifajta bizonyítékkal nem szolgált.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a késelés délelőtt történt az egyik leghátrányosabb helyzetű délnyugat-párizsi elővárosban. A BFM francia hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfi a támadás közben arabul azt kiáltotta: "Allahu akbar" (Allah hatalmas). A támadó ezt követően bemenekült a családja házába, ahonnan a helyszínre kiérkezett rendőröket megfenyegetve jött ki, és a rendőrök rálőttek. Az elkövető a helyszínen meghalt.

Gérard Collomb belügyminiszter üdvözölte a "rendvédelmi erők reagálását és mintaszerű mozgósítását".

A 36 éves támadót Kamel Salhinak hívják, terrorcselekmény dicsőítése miatt 2016 óta szerepelt az állambiztonságra veszélyes titkosszolgálati nyilvántartásban, s alkohol- és drogfüggőség, valamint pszichiátriai problémák miatt is kezelték. A 30 ezer lakosú Trappes-ból több tucatnyi fiatal ment el az utóbbi években Szíriába harcolni a dzsihadisták oldalán, s a kisváros a szélsőséges iszlamista szalafista igehirdetők egyik fellegvárának számított sokáig, ezért az utóbbi hónapokban kiemelt rendőri felügyelet alá került a település.

A hatóságok az áldozatok személyazonossága miatt nagyon óvatosak a tragédia indítékait illetően. A két halálos áldozat a férfi anyja és lánytestvére, ezért a rendőrség elsősorban családi tragédiára és nem terrortámadásra gyanakszik, de nem zárt ki semmilyen feltételezést. A súlyos sérült személyazonosságát nem közölte a rendőrség, nem tudni, hogy ő is családtag-e vagy pedig egy vétlen járókelő.

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege egyelőre nem indított vizsgálatot, annak ellenére, hogy a támadást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára. A dzishadista szervezethez köthető Aamák propagandaügynökség híre szerint a trappes-i "harcos" az Iszlám Állam elleni nemzetközi "koalícióban résztvevő országok állampolgárait célzó felhívásokra" reagált. Francia hírmagyarázók azonban egyre inkább hiteltelennek tartják a katonai vereséget szenvedett Iszlám Államnak az utóbbi idők késes támadásait követően közzétett vállalásait.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vezetője szerdán kitartásra buzdította híveit egy neki tulajdonított hangüzenetben, amelyet a terrorszervezet fő médiumának számító al-Furkán tett közzé. A "kalifátus" nevében a Nyugat "terrorizálására" szólította fel a híveit robbanószerkezettel vagy késes támadások elkövetésével.

Az Iszlám Állam, amely egykor kiterjedt területeket tartott megszállás alatt Szíriában és Irakban, mára katonai vereséget szenvedett mindkét államban, és dzsihadistái a két ország közötti sivatagos térségbe szorultak vissza.

Franciaországban több mint három éve a legmagasabb szinten tartják a terrorfenyegettség miatti rendőri készültséget. 2015 januárja óta iszlamista támadásokban 246-an vesztették életüket, s 51 merényletet sikerült a hatóságoknak meghiúsítaniuk. Idén két merényletben öten haltak meg, legutóbb május 12-én Párizs belvárosában egy csecsen származású férfi szúrt le egy járókelőt.