2024. április 20., szombat

Nagyobb lendülettel

A tartományi kormány 100 millió dinárral járul hozzá az oktatási intézmények felújítási munkálataihoz

A tartományi kormány költségvetéséből 100 millió dinárral támogatja 37 oktatásügyi intézmény beruházásait, felújítási munkálatait. Öt óvoda, tizenkilenc általános, kilenc középiskola és négy diákotthon pályázott sikeresen. A szerződéseket Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi –  nemzeti közösségi titkár tegnap a vajdasági kormányban adta át az intézmények képviselőinek.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium a biztonsági rendszer korszerűsíti (Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium a biztonsági rendszer korszerűsíti (Gergely Árpád felvétele)

– A tartományi kormány folytatja azt az akcióját, amelyet három évvel ezelőtt kezdeményezett. Ennek keretében arra törekszünk, hogy a köztársasági pénzeszközökkel, a helyi önkormányzatok, községek és városok forrásaival együtt a tartományi kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy jelentősen járuljon hozzá az iskolák, az óvodák és a diákotthonok felújításához, szanálásához. Az érdeklődés nagy volt, a szükségletek nagyok, láttuk ezt azoknak a számából, akik jelentkeztek a pályázatunkra. A jövő évi költségvetés kidolgozása folyamatban van, a tartományi kormány a továbbiakban is bizonyára jelentős eszközöket irányoz elő erre a célra. Helyenként már elvégezték a felújítási munkálatok első és második fázisát, néhol még el sem kezdődtek. Szeretnénk még nagyobb lendületet adni ezeknek a munkálatoknak az egész tartomány területén – hangsúlyozta Nyilas Mihály.

 Csikós Pajor Gizella, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatójának elmondása szerint a kollégiumi pályázatukkal jártak sikerrel. A támogatást egy biztonsági ajtó beszerelésére, továbbá a tűzvédelmi rendszer továbbfejlesztésére és a kollégiumi világítás korszerűsítésére fordítják majd.

– A tűzvédelmi rendszer kialakítása igen fontos a konyhai részlegben, hiszen tudjuk annak használata során bármiféle probléma jelentkezhet. A biztonsági kapu egy ilyen intézményben a gyermekek biztonságát szolgálja. A világítás egyrészt a diákok látásának megóvása miatt fontos, másrészt pedig az intézménynek az energiatakarékosság szempontjából jelentős – tette hozzá Csikós Pajor Gizella.

Szabó Kis Csepegi Ella, Nyilas Mihály és Novák Attila (Ótos András felvétele)

Szabó Kis Csepegi Ella, Nyilas Mihály és Novák Attila (Ótos András felvétele)

Novák Attila, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója kiemelte: az igencsak régóta beszerelt biztonsági rendszer korszerűsítésére és kibővítésére pályáztak. A projektum értéke 550 ezer dinár. Véleménye szerint ez nagyobb biztonságot jelent a gyermekeknek. Az utóbbi években számos beruházás valósult meg, új eszközöket vásároltak, így ebből a szempontból is nagyobb biztonságot jelent ez.

Szabó Kis Csepegi Ella, a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola képviselőjeként érkezett a szerződés aláírására. Elmondta: a tartományi támogatást ezúttal az iskola szigetelésére és a tetőtér szerkezetének felújítási munkálataira fordítják.

– Az iskola szigetelési munkálatainak első részét már tavaly elvégeztük, az idén az épület hátsó részének szigetelését fejezzük be. A támogatásnak köszönhetően az iskola szigetelését teljes egészében megoldottuk, ez pedig jelentősen hozzájárul a fűtési rendszer működtetéséhez is – mondta Szabó Kis Csepegi Ella.

Ugyanakkor a tartományi kormány tegnap megtartott ülésén 1,7 millió dinárt irányoztak elő tankönyvek vásárlására azoknak a szerb első osztályosoknak, akik a vukovári község (Vukovár-Szerém és Eszék-Baranya megye) területén tanulnak.