2024. április 25., csütörtök

Háromszoros fizetés az állami alkalmazottaknak

A Pénzügyi Tanács által nemrégiben készített fizetési osztályok szerinti bérezés javaslata értelmében jelentős mértékben megnőne az állami intézményekben dolgozók fizetése, a kormányfő és az államfő havonta akár 300 ezer dináros fizetést is kaphatna a jelenlegi 100, illetve 125 ezer dinár helyett, de a parlamenti képviselők, valamint a miniszterek fizetése is 250–275 ezer dinárra ugrana.

A Pénzügyi Tanács fizetéselszámolási reformja nemcsak az államvezetők, de a közszférában dolgozók fizetésén is módosítana, mint arról nemrégiben a Blic napilap cikkezett. Az orvosok és a tanügyi dolgozók fizetése is 110 ezer dinárra nőhetne, ha egy egységes rendszerbeli törvény szerint számolnák el a fizetésüket. A tanács ugyanis azzal érvelt, hogy így objektív feltételeket teremtenének a fizetések elszámolása kapcsán, és ugyanazért a munkáért különböző intézményekben nem lenne eltérés a havi bérek között.

A Kurir napilap munkatársai, elemezve a Pénzügyi Tanács javaslatát, arra mutatnak rá, hogy az államtitkárok a jelenlegi 70 ezer dináros fizetés helyett 160, illetve 210 ezer dinárt kapnának, a parlament titkárának a fizetése a jelenlegi 70 ezerről 200-250 ezerre nőne.

Ám a legnagyobb fizetés az államvezetőket illetné meg, hiszen a kormányfő és az államfő fizetését szinte megháromszorozná, vagyis az ő havi járandóságuk 275–300 ezer dinárra emelkedhetne.