2024. április 19., péntek

Kerülik a szerbiai sofőrök a horvát határt

Emelkedett a szomszédos ország által kirótt vámjogi bűncselekmények száma

Magas bírságokat rónak ki a horvát vámtisztviselők a szerb teherautók nem megfelelő pecsétzárára hivatkozva. A gépjárművezetők jelentései szerint viszont a vámtisztviselők szándékosan törik fel a pecsétzárakat. A horvátországi Pénzügyminisztérium Vámigazgatási Hivatala elutasítja ezeket a vádakat, és hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évek tapasztalatai arról tanúskodnak, hogy maguk a fuvarozók károsítják meg szándékosan a pecsétzárakat, különféle tiltott áru vagy éppen migránsok csempészésének céljából.

A Horvát Köztársaságba való belépéskor valamennyi tehergépjármű vámzárát ellenőrizniük kell a hatóságoknak, függetlenül a szállított áru típusától vagy attól, hogy Szerbiából vagy más országból származnak-e – mondják a vámtisztviselők.

A pecsétzár az egyik alapvető és legfontosabb vámellenőrzési mechanizmus. Nem kérdéses, hogy sérülése vitathatatlanul bűncselekmény elkövetésére utal, például magas vámtarifájú áru vagy migránsok csempészésére. Hozzáteszik, hogy a horvát vámhivataloknál mintegy 35 százalékkal több vámjogi bűncselekményt jegyeztek fel a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanennyi százalékban növekedett az árufelismerő eszközök károsodásával összefüggésbe hozható bűncselekményeknek a száma is. Az ilyen típusú vámhibákra összesen 8,5 millió kuna bírságot szabtak ki az elmúlt időszakban.

Miután több száz hazai fuvarozó fizetett büntetést a horvátországi határátkelőkön az állítólagosan hibásnak vélt vámhatósági jelzések miatt, Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter kijelentette, hogy a horvátországi határátkelőhelyek elkerülése jelenti jelenleg az egyetlen megoldást.

A miniszter szerint léteznek olyan testületek, amelyek megvizsgálhatják a vámpecsétek helyességét. Hozzátette, hogy hamarosan a vámügyi és forgalmi szektor illetékes intézményeinek a közös találkozójára lesz szükség ahhoz, hogy megoldódjanak a horvát határon lévő problémák.