2024. április 25., csütörtök

U Senti se piše istorija pozorišta

8. septembre će se u Senti održati rok opera iz 1697.

Povodom dana grada Sente, u okviru serija događaja, nazire se kao najinteresantniji zajednički nastup pozorišta iz Sente i pozorišta iz Mađarskog grada Šopron, pod nazivom Senta 1697 rok-opera. Ova projekcija će biti od istorijskog značaja u istoriji pozorišta, istakao je Johan Višer, direktor pozorišta iz Sente.

Direktor je istakao da će ova produkcija da se prikazuje i naredne tri godine na ovoj svečanosti u Senti, a prikazivaće se i u 2019/2020 sezoni na repertoaru pozorišta iz Šoprona, kao i na drugim lokacijama u Mađarskoj. Otkrio nam je takođe da će na pozornici biti 64 ljudi ukupno, od toga jedanaest pevača-glumaca, trinaest baletskih igrača iz Šoprona, četrnaest folklornih interpretatora iz Vojvodine, dvdeset dvoje dece iz Sente i četiri artista iz Budimpešte.

Andraš Pataki, direktor pozorišta iz Šoprona, režiser pozorišnog dela, složio se sa kolegom iz Sente da će ovo biti od istorijskog značaja za pozorište.

-Pretpostavljam da ima ovakvih projekcija još, ali se znatno razlikuje od pozorišne tematike ,,smemo biti mali“. Grad Senta će dobro proći što je prihvatio koprodukciju u partnerstvu za ovo delo, jer bez dileme se rađa jedan novi brend, dodatno ima i lokalnu vrednost. Prema Patakiju, ova projekcija je deficitarno delo na našim prostorima. Sa gledišta svih Mađara je od istorijskog značaja jer obuhvata mađarsku istoriju i približava publiku da spozna svoj identitet.

-Onaj narod koji svoj identitet vuče iz prošlosti, možda još ima i budućnost. Ovo delo ,,Senta 1697“ je savremeno delo, i njegova poruka ne vodi u prošlost, već sasvim suprotno, orijentiše se prema budućnosti. Predstava ne želi da prepričava istoriju, već činjenice, stanja, situacije. Želi da formuliše ekspresivne slike, praktično se rukovodi pravilima opere - rekao je reditelj.

Na konferenciji za štampu je bio prisutan i Đula Sarka, autor muzike Senta 1697. Smatra posebno impresivnim što su granice zanemarene između mađarskih naroda i da je zajedničko delo stvoreno.

Jednu od glavnih uloga u rok-operi ima Gergelj Šavanju, koji igra ulogu princa Jenea Savojai, koji je rekao da mu je od ranije poznata istorija senćanske bitke, i veoma ga zanima kakve je ciljeve imao austrijski vojskovođa, francuskog porekla, kad je pokrenuo ustanak protiv Turaka.

-Istinu o tome treba potražiti. Ima jedna rečenica u delu koja to objašnjava ,,nije svejedno gde se sliva porez“. Među glumcima tu su Tamaš Vaštag, Stefani Šleser, Gabor Nađ, Atila PapŽolt Major, Laslo Horanji, Đerđ Somor, Johan Višer, Žolt Koša i Viktorija Bekefi.

Tekst rok-opere je pisao Balaž Salinger, muziku Đula Sarka, koreografiju Oto Demčak, dramaturg je Imre Katona. Od ponedeljka će se tokom dve nedelje održavati probe u Senti.

Produkciju su podržali: samouprava Sente, MNS, Ministarstvo za Nacionalnu Politiku Mađarske, Fondacija Bethlen Gabor i institucije Šoprona. Budžet za 90-minutnu projekciju je oko 30 miliona forinti, od čega je više od pola prihvatio Šopron, a ostatak je obezbeđen od podrške preko raznih konkursa i izvora iz Sente.

Rok-opera 1697 će se održati u sportskom centru u Senti 9. septembra u 19 i 30 časova, ulaznice koje su besplatne mogu da se potraže u Pozorištu Kamara u Senti radnim danom od 10-12, a utorkom i četvrtkom između 17 i 19 sati. Radi lakše orijentacije u sportskom centru će biti obeleženo dvanaest sektora raznim bojama, ali mesta neće biti numerisana.