2024. április 25., csütörtök

Požrtvovanošću čuvati jezik i kulturu

Mađarski Nacionalni Savet je u Novosadskom pozorištu proslavio proglašenje svecem kralja Ištvana, osnivača države.

Na sinoćnoj proslavi u Novosadskom pozorištu govorilo se o važnosti da se sačuvaju i neguju koreni i o važnosti mađarsko-srpskog prijateljstva. Magistar Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta je podsetio prisutne da je Kralj Ištvan preminuo pre 980 godina i da su ga proglasili svecem 20. avgusta 1083. a čija je misija bila naći pravi put između paganizma i hrišćanstva. Hajnal je istakao da istoriju jednog naroda možemo tumačiti na više načina, da posmatramo privredu, političku situaciju, svojstven način razmišljanja, ali na ovaj dan se sve ostalo zaboravlja i u centar se stavlja čovek i Sveti Ištvan, koji nam je obeležio i prošlost i budućnost kao pojedinac. Hajnal je ukazao i na to da jezik i kulturu možemo sačuvati samo kroz veru u boga, tako što ćemo raditi na tome požrtvovano. Mi i sami treba da znamo šta nam je činiti radi opstanka, radi očuvanja uspomena koje su nam date. Nijedna zajednica nema važniji zadatak od očuvanja identiteta, tradicije, vrednosti, jezika, kulture - rekao je Hajnal.

Preci su nam osnovali nezavisnu hrišćansku državu - nastavio je Hajnal, i smatra da ne bi koristilo ni jednoj evropskoj državi ako bi se odrekla hrišćanskih korena. Povukao je paralelu između Mađarske i Srbije, i rekao da ne bi koristilo nijednoj državi da ne vode računa o svojim prekograničnim žiteljima, kao ni to da se odreknu svojih korena. Potrebno je da dve države budu prijatelji jer ih istorija povezuje.

Svoje vrednosti treba ponovo da osvestimo, da ih prikazujemo. Jedno od najvećih blaga nam je da ostanemo kod kuće, i tada kad nam se čini da živimo u nekom izvrnutom, promenjenom svetu, jer smo baš ovde potrebni.

Igor Mirović, predsednik pokrajine je u svom govoru izneo da svaki narod u svojoj istoriji ima osobe čiji značaj prevazilazi to doba, obeležava samosvest i kulturu čitave nacije. U mađarskoj kulturi takvu ulogu je imao Kralj Ištvan. To su takve osobe koje su imale dovoljno hrabrosti, snage da sprovedu svoje zamisli. Podsetio nas je da je na osnovu odluke Pokrajinske Vlade, 20. avgust i za Vojvodinu i za celu Srbiju istaknut i važan datum. Sve je to znak poštovanja jedni drugih, demokratskih odluka na visokom nivou - podvukao je Mirović. Vlade i geopolitičke okolnosti se stalno menjaju, ali to što je važno, kakav je međusobni odnos između Srba i Mađara koji ovde žive. Smatra da su osnosi između dva naroda na visokom nivou, delom zahvaljujući državnom rukovodstvu i svakako svakom građaninu. To su ti odnosi koji će obeležiti našu budućnost: zajedništvo, međusobna saradnja, hrišćansko bratstvo, što daje osnovu za veze. I u buduće ćemo se suočavati sa izazovima, ali sve se može savladati, ako dva naroda sarađuju - rekao je Mirović.

U nastavku programa, hleb pripremljen od novog žita su osveštali, Gabor Dolinski predstavnik evangelističke crkve, Atila Oros, predstavnik reformatske crkve i Čaba Paško, sveštenik iz Kelebije.

Događaju su prisustvovali: Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i predsednik Pokrajinskog Parlamenta, mađarski i ostali nacionalni saveti, Srpski Nacionalni Savet iz Mađarske, predstavnici Mađarske ambasade i konzulata, predstavnici pokrajinskog parlamenta i članovi. U svečanom programu su nastupili: hor ,,Schola Cantorum“ iz Bečeja, mlađi članovi folklora iz Bečeja kao i orkestar Juhas iz Subotice. Posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu ,,Kamen Arača“ u holu pozorišta.