2024. április 25., csütörtök

Kaleidoszkóphatás a kultúrában

A Limáni parkban hétfőn este bemutatták a Kaleidoskop (optikai játék) elnevezésű projektumot, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa 2021 rendezvénysorozat keretében valósítanak meg.

A prezentáción többek között jelen volt Miloš Vučević polgármester, valamint Nemanja Milenković, a Novi Sad 2021 Alap igazgatója, és Lazar Jovanov, az Alap szakmunkatársa is.

A Kaleidoskop egy olyan platform, amely összeköti a civil szervezeteket, a kulturális intézményeket, a művészeket és a polgárokat annak érdekében, hogy közösen készíthessenek különféle, művelődési előjelű programokat. Ezeket az elképzeléseket a városban több lokáción mutatják majd be.

– A Kaleidoskop a különbözőségek egységét szimbolizálja, amely híven visszatükröződik az újvidéki önkormányzat politikájában. Fontos, hogy különböző, többközpontú programok jöjjenek létre, amelyek kigondolásában és megvalósításában a polgárok is nagy mértékben részt vesznek. A projektumot három hatalmi szint finanszírozza, ennek köszönhetően erősödik a Városi Kulturális Hivatal, a tartományi művelődésügyi titkárság, a vallási közösségek és a köztársasági művelődésügyi minisztérium közötti együttműködés. Nagyon jó hírnek számít az, hogy a köztársasági minisztériumtól rövid időn belül 250 millió dinárt kapunk az Ifjúsági kreatív polisz, azaz a Kínai negyed felújítására és átalakítására. Az ilyen fajta támogatás erőt ad számunkra ahhoz, hogy folytassuk azokat a projektumokat, amelyek új színben mutatják be városunkat – mondta Újvidék polgármestere.

Nemanja Milenković bejelentette, hogy augusztus 25-étől, amikor megnyílik a Cseh raktár, egészen szeptember 30-áig több mint 400 programot bonyolítanak majd le városszerte, 80 helyszínen, amelyekben csaknem 1000 művész és 60 szervezet vesz majd részt. A programok célja az, hogy minél többen láthassák az akciókat, részt vegyenek bennük, ezáltal népszerűbbé tegyék a kulturális szerveződéseket. A hangsúly főként a vizuális művészeteken, az építészeten és az irodalmon lesz. A Novi Sad 2021 Alap igazgatója úgy értékelt, hogy a projektum lényege az, hogy a polgárok alakítsák a város kulturális arculatát, ezzel érhető el a kaleidoszkóphatás.

A Limáni parkban bemutatták még a Karavan elnevezésű mobil kulturális állomást, amelynek keretében a nézők láthatták Charlie Chaplin egyik némafilmjét, kamarazenekar kíséretében.