2024. március 29., péntek

Színjátszás, néptánc és kézművesség

Adai és törökfalui gyerekek részvételével első alkalommal rendezték meg a Százszorszép Szivárvány tábort Kavillóban

A törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület augusztus 16. és 19. között Kavillóban a Tanyaszínház főhadiszállásán első alkalommal szervezte meg a Százszorszép Szivárvány tábort, amelyben huszonnyolc adai és törökfalui kisiskolás gyerek színjátszással foglalkozott, néptáncot és népdalt tanult, valamint kézműves- foglalkozásokon vett részt.

A Monzák Péter rendező vezetésével elkészített Ludas Matyi színdarab próbája közben (Csincsik Zsolt felvétele)

A Monzák Péter rendező vezetésével elkészített Ludas Matyi színdarab próbája közben (Csincsik Zsolt felvétele)

 – A tábor megszervezése néhány szülő ötlete volt, miután a gyerekek voltak színjátszó táborban a magyarországi Tiszasason. Ezért úgy döntöttünk, hogy a Százszorszép Művelődési Egyesület is életre hív egy színjátszó tábort. A Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk, és kaptunk támogatást a rendezvényre, amelyet először tartottunk meg, és reméljük, hogy mély nyomot hagyott a gyerekekben – magyarázta Nagy Rózsa, a Százszorszép ME elnöke, aki elmondta, a táborban összesen huszonnyolc adai és törökfalui gyerek vett részt, elsőtől nyolcadik osztályig.

– Bár a színjátszáson volt a hangsúly, de tartottunk néptánc- és népzenei foglalkozásokat, hogy az egyesületünkből azok a gyerekek, akik ezzel foglalkoznak, részt vehessenek a táborban, amelynek programja összeállításakor a sokszínűségre törekedtünk. Ezért a gyerekeknek kézműves-foglalkozásokat is tartottuk, és a zárónapon kiállítást is rendeztünk az alkotásaikból. A Tanyaszínházban adott volt a hely a tábor megtartásához. Ezért felvettük a kapcsolatot Magyar Attilával, a Tanyaszínház vezetőjével, aki támogatta az ötletet. A helyet vidékünk nagy színészeinek szelleme hatja át, és bízunk benne, hogy odafentről mosolygós szemmel néznek ránk, és büszkék arra, hogy nevelődik az utánpótlás – közölte a törökfalui egyesület elnöke.

A gyerekek a táborban Monzák Péter rendező vezetésével dolgoztak, akinek a közreműködésével közösen készítették el Tiszasason a Ludas Matyi című színdarabot. Ezt pénteken este a nagyközönségnek is bemutatták. A kézműves-foglalkozásokat pedig helyi és vidéki pedagógusok és kézművesek vezették. Szombaton az anyaországi Virág Attila animátor irányításával különféle népi játékokat tanulhattak a fiatalok.

A néptáncot és népdalokat Jaramazov Klementina, a Százszorszép koreográfusa tanította a nebulóknak, akik a zárónapon bemutatták a táborban tanultakat. Emellett a zárónapon a kevi Móra István Művelődési Egyesület felnőtt amatőr színjátszó csoportja tartotta meg a Nyári tábor című vígjáték főpróbáját, amelynek a bemutatója a hónap végén lesz Keviben.

Nagy Rózsa végezetül elmondta, hogy a tábor a magyar kormány támogatásának köszönhetően ingyenes volt a gyerekeknek, de szükség volt a szülők hozzájárulására is, akik az élelmiszer egy részét biztosították számukra. Kiemelte, hogy a szülők sokat segítettek a tábor megszervezésében és lebonyolításában, amiért igen hálásak nekik, majd hozzátette, abban bíznak, hogy jövőre is sikerül megrendezniük a több szempontból is különlegesnek tekinthető összejövetelt.