2024. április 25., csütörtök

A BIA is nyomoz

Zorana Mihajlović: A támaszfalak omlásáért a kivitelező felel

A spanyolországi Azvi vállalat tehető felelőssé a Predejane-alagút közelében, a tízes közúti folyosón, az autópályát a sziklaomlástól védő támaszfalak leomlásáért, valamint a Szerbiai Korridorok közvállalat korábbi vezetősége, amely megengedte, hogy az autópálya ezen szakaszának projektumát tizenegyszer módosítsák, áll az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium közleményében. Zorana Mihajlović, az illetékes tárca minisztere pedig a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, várják a Szerbiai Korridorok kárbecslését, ugyanis annak legnagyobb százalékát az autópálya ezen szakaszát kivitelező spanyol vállalatnak kell majd állnia.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mihajlović kiemelte, a legfontosabb, hogy a támaszfalak beomlása során senki sem sérült meg, és folytathatják a munkát, hogy a tízes közúti folyosó ezen szakaszát is az év végéig átadhassák a forgalomnak.

– A Korridor egy kilométerét sem adjuk át, ha ez nem bizonyul biztonságosnak a forgalom számára. Ez az omlás kicsit megzavarta a munkafolyamatokat, hiszen további kivitelezőket kellett alkalmaznunk, az Integral vállalatot a kőtörmelék eltakarítására – emelte ki Mihajlović.

Mint ahogy azt az N1 televízió leközölte, a sziklaomlás még tegnap is tartott, a munkások csak óvatosan mozogtak a terepen, hogy az omlást megfékezhessék.

Mihajlović elmondta, az autópálya ezen szakaszát építő vállalat mulasztása miatt került sor erre az omlásra, de az ellenőrző szerv és a tervek készítője is felelősséggel tartozik. A miniszter asszony hangsúlyozta, a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) segítségét fogja kérni, hogy kiderüljön miért kellett ennek az útszakasznak a projektumát 2010-től több alkalommal is módosítani. A projektumot ezen a kérdéses útszakaszon a belgrádi CIP Közlekedési Intézet és a Közúti Intézet (Institut za puteve) készítette, majd annak módosítását a tervező beleegyezése és jóváhagyása nélkül a Szerbiai Korridorok vállalat végezte, amikor annak még Dmitar Đorđević állt az élén.

– A felelősöket keressük azért, mert már huzamosabb ideje a támaszfal dőlésszögével szenvedünk, és tudni szeretnénk milyen megoldás létezik erre a problémára – mondta Mihajlović.

A tízes közúti folyosó építőmunkálatai során a Grdelica-sziklás területén már háromszor is beomlottak a támaszfalak, ezúttal Predejane közelében. Ezen az útszakaszon mintegy 155 ezer négyzetméternyi földet tartanak a betonfalak meghatározott szög alatt, megakadályozva a szikla-, vagy a földomlást. A Predejane-alagúttól mintegy 50 méterre omlott be vasárnap, majd teljes egészében hétfőn a támaszfal, eddig meg nem erősített információk szerint azért, mert a spanyol Azvi vállalat spanyol rendszert alkalmazva nem épített ki a támaszfalak esetében függőleges vízelvezető csatornákat, hanem vízszintes akadályokat alakított ki a víz számára, ami elindította a föld csuszamlását. Ezt, a szakemberek szerint jóval olcsóbb megoldást a Szerbiai Korridorok korábbi igazgatósága hagyta jóvá.

Miután kiderült mi okozta az omlást, a Szerbiai Korridorok és az építési minisztérium is kérte a hibák eltávolítását, ugyanakkor követelték az Azvi szerbiai főmenedzserének menesztését is, amire a napokban sor került.

Médiainformációk szerint a támaszfal beomlása megközelítőleg 3 millió eurós kárt okozott.

Az autópálya összesen 26 kilométeren, Grdelica és Caričina dolina között 11,8 kilométeres, valamint Caričina dolina és Vladičin Han mintegy 14,3 kilométeres szakaszán keresztül vezet éppen ezen a sziklás területen. Két hosszú alagutat építettek ki itt, az egyiket Predejanenál, ami 1,8 kilométer hosszú, valamint Manajlenál, ami 1 kilométer hosszú. Négy nagy csomópontra volt szükség és 33 hídra.

A munkálatokat az Európai Fejlesztési Banktól felvett 234,18 millió eurós kölcsönből valósítják meg.