2024. március 19., kedd

Valószínűleg kínai lesz a bori bányamedence társtulajdonosa

A kínai Zi Yin, az orosz tőkehátterű ciprusi U gold és a Champion kanadai–finn beruházási alap tett ajánlatot a Bor Bányászati és Kohászati Központ stratégiai partnerségére – tudta meg a Večernje novosti. Az ajánlattételi határidő hétfőn járt le, majd a gazdasági minisztérium közölte, hogy egy-egy kínai, orosz és kanadai cég juttatta el ajánlatát, de a nevüket nem tette közzé.

Versenypályázat útján olyan beruházót kerestek, aki 350 millió dolláros feltőkésítéssel a bori bányamedence résztulajdonosává válna, azzal, hogy 4-5 év alatt háromszorosára vagy négyszeresére növelné a termelést, és megtartaná mind az 5000 munkást. Olyan hazai és külföldi cégek jelentkezésére számítottak, amelyek színes- és nemesfémek kiaknázásával, illetve termelésével foglalkoznak.

A pályázati dokumentációt hét cég vásárolta meg. Közülük, mint a Novosti írja, a kínai Zi jin a legesélyesebb, és ezzel jó helyezésre számíthatna az euróapai piacon. A lap szerint a ciprusi U goldról keveset tudni, állítólag szénbányái vannak Ukrajnában, és több ismert Crna Gora-i szálloda tulajdonosa. A kanadai–finn Champion beruházási alap bányászati befektetésekkel foglalkozik, s már többször érdeklődött a bori bányamedencével való stratégiai partnerség iránt.