2024. április 25., csütörtök

Új kenyér került az asztalra

Szent István királyunkra emlékeztek Törökkanizsán

Törökkanizsán vasárnap tizenegyedik alkalommal tartották meg a hagyományos Szent István-napi ünnepséget, és megszentelték az új kenyeret. A részvevők utcai lovas-fiákeres felvonulása után a Szent György katolikus templomba vonultak, ahol a kenyérszenteléssel egybekötött szentmisét a budapesti Horváth Árpád jezsuita szerzetes atya és paptársai, Sóti János helybeli plébános, Savelin Zoltán martonosi plébános és Novák Vince testvér mutatták be.

Áldás az új búzából sütött kenyérre (Gergely József felvétele)

Áldás az új búzából sütött kenyérre (Gergely József felvétele)

A vajdasági származású Horváth Árpád atya szentbeszédében Szent István királyunk nagyságát és bölcsességét méltatta.

– Mint ahogyan a több mint ezeréves küzdelmes történelmünk megtanított bennünket, csak összefogással, kitartással és a Szent István-i hittel felvértezve tudtuk és tudjuk átélni és túlélni a történelem viharait. Az, hogy itt vagyunk, és együtt ápoljuk a bölcs államalapító Szent István királyunk hagyatékát, bizonyítja, hogy a magyarság a legnehezebb időkben is össze tud fogni, és meg tud maradni ősei földjén – emelte ki.

A szentmisén megáldott kenyeret Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke szegte meg, majd szétosztották a Szent István-napi ünnepség fellépői és közönsége körében. Az ünnepi műsorban színpadra léptek a helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület táncosai, citerazenekara, népmese- és versmondói. Vendégfellépőként a közönség hallhatta a bácsfeketehegyi Török Noémi Arany Páva nagydíjas népdalénekest. Az ünnepi programban fellépett még a csókai Rákóczi férfikórus is. A rendezvény utcabállal és tűzijátékkal zárult.

Az ünnepségen jelen volt Orosz Urbán Csilla alpolgármester, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági segédtitkár, Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományügyi segédtitkár, Tisza Károly, Nagyrábé polgármestere, aki falujába magával vitt egy darabot a megszentelt új kenyérből.

A rendezvényt támogatta a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa önkormányzata, valamint a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság.