2024. április 19., péntek

Egy ördögbőrnyi gróf és némi kalózkodás

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy hamisítatlan kalózkötetre hívjuk fel a figyelmet, amelyben vagány históriák olvashatók szerethető, megszelídített, de azért rettenetes kalózokról, egy papagájról, holmi kincsesládáról és egy kallódó falábról. A szórakozás és borzongás garantált!

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Michel Houellebecq: A csúcson (Magvető)

2. Simon Beckett: A halál kémiája (Partvonal)

3. Steiner Kristóf: Lélekbonbon (Ulpius-ház)

4. Isa Schneider: A tizenegyedik parancsolat (K. U. K.)

5. Cserháti Éva: Palackposta (Gabo)

GYEREKOSZTÁLY

1. Jeff Kinney: Pechszéria (Könyvmolyképző)

2. Bartos Erika: Bogyó és Babóca buborékot fúj (Pagony)

3. Meg Cabot: Hercegnő a szakadék szélén (Ciceró)

4. Sven Nordqvist: Findusz elköltözik (General Press)

5. Darren Naish: Dinoszauruszok életnagyságban (Scolar)

KÖNYVAJÁNLÓ
Adamik Zsolt: Ördögbőr grófja – Rettentő kalózmesék (Pagony)

„A Mélyvízi Kreccsen őrizte a mese szélét, és a Mélyvízi Kreccsen hatalmas volt. Irdas tüskék meredeztek a hátából, a szemében bánatparázs és szurkapiszka, a fogainak száma 132874187345. Ez az ormótlan szörnyeteg álldogált most a Ferihajó és a mese vége között, és úgy vigyorgott, mint aki mindjárt felfal valakit.

– Hát csókolom, csókolom – dörögte a Kreccsen, a hangja pedig olyan volt, mint amikor körömmel karistolják a táblát. – Mennénk a meséből kifelé, mi? Engedély nélkül?” – kezdi ekképp Adamik Zsolt furmányosan csavaros, és csavarosan furmányos kalózmeséinek egyikét, s egy efféle kezdésből már sejtheti az olvasó, hogy a továbbiakban mire is számíthat.

Bizony-bizony, a Vérvizeken innen és a Nyugatholtágon túl csak kalózkodás van, szóvicc, mesehanta, jövés-menés, koncolás és hanyatt esés, némi pengeváltás, kincsőrzés, tengeribetegség, melankólia, örökös el- és hazavágyódás, egy ládányi bölcsesség és szívmelengetés. Ja, és a végére kiderül, hogy ugyan kalóz nem lehet mindenki, de azért az is valami, ha szeretik az embert. Ihaj-csuhaj-krucifix: jönnek a rettenetes hírű kalózok – jó cidrizést, akarom mondani, jó olvasást hozzá!