2024. március 29., péntek

Ismét megnyílik Etnopolis

Ma kezdődik a 17. Interetno fesztivál

Etnopolis már csaknem teljesen kiépült és már szinte minden készen áll ahhoz, hogy elkezdődjön a Népkör MMK idei Interetno fesztiválja. A vasárnapig tartó rendezvénysorozat programjai a Népkörben, valamint Szabadka főterén, azaz Etnopolisban zajlanak majd. Idén hat hazai és nyolc határon túli táncegyüttes lép fel, a külföldi táncosok Oroszországból, Mexikóból, Kolumbiából, Panamából, Paraguayból és Magyarországról érkeznek.

Ma a város központjában 10 órakor megnyílik a régi mesterségeket bemutató kirakodóvásár, délután pedig az Aranykapu játszóház is, amelynek keretében mindennap 15-től 18 óráig nyitva tart a baba-mama sarok és a játszótér. Emellett a fesztivál idején 15 órától csillámtetoválást készítenek a kisebbekkel, 16 órától pedig az ügyesebbek virágkoszorút fonhatnak. Szintén a játszóházban 17 órától Kiss Anikó zenebulijára kerül sor, míg ugyanebben az időpontban a Népkör MMK-ban megnyílik a 10. ex libris kiállítás. A város központjában idén is a gasztrofalu várja ínycsiklandó ízekkel a falatozni vágyókat, míg a bortéren térségünk borászainak kínálata mellett lazíthatnak a fesztiválozók.

A táncpanoráma 20 órakor kezdődik, a fesztivál első estéjén a Kecskemét Táncegyüttes és a Népkör MMK Róna táncegyüttes közös műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. A gasztrofalu idén a Meet & Eat programrésszel bővül, ezáltal a fesztivál programjához a város különböző vendéglátó létesítményei csatlakoztak. Ennek keretében 21 órától angol estet tart a Simply English zenekar a Liverpool Pubban. A Népkör MMK fesztiválklubjában 22.30-tól DJ Irvine invitálja fesztiválnyitó partira az éjjeli mulatozókat.

A fesztivál hivatalos megnyitója és nyitóceremóniája, a vendégegyüttesek ünnepélyes bemutatkozásával, holnap 20 órától lesz a város központjában. Az idei Interetno fesztiválról sem maradnak ki a már népszerű programrészek, például a díszes táncpanoráma, a nemzetek táncháza és különböző együttesek – ezúttal a Dresch Vonós Quartet és a Heveder zenekar – koncertjei. Ugyanakkor újdonságokra is sor kerül, holnap 17.30-tól a Városháza előcsarnokában Megvalósult csodák a Barkók földjén címmel Pálmai Ilka és Farkas Éva tart divatbemutatóval egybekötött előadást, a fesztiválklubban pedig tematikus programok is zajlanak majd.

A programok látogatása ezúttal is díjmentes, kivéve a Népkörben sorra kerülő, éjszakába nyúló fesztiválklubot. Az érdeklődők viszont idén is megvásárolhatják az úgynevezett világútlevelet, amely tartalmazza a műsort, a táncegyüttesek leírását, kedvezményeket egyes vásári termékekre, emellett pedig nyereményjátékon való részvételt és ötnapos ingyenes belépőt is biztosít a fesztiválklub programjaira.