2024. április 20., szombat

Szépen szólók tábora

Véget ért a jubiláris Szép Szó Tábor – Töretlen érdeklődés kíséri a tábor munkáját

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az idén 30. alkalommal szervezte meg a Szép Szó Tábort. A verssel és prózával foglalkozó fiatalok kedvenc eseményére ez alkalommal is a kishegyesi Kátai-tanyán került sor.

Felkészülés a gálaműsorra (Lakatos János felvétele)

Felkészülés a gálaműsorra (Lakatos János felvétele)

Rendhagyó módon a tábor gálaműsorral kezdődött és gálaműsorral ért véget. A nyitáskor egy ünnepi műsor keretében az elmúlt 30 év munkáját mutatták be, záráskor pedig a tábor egy hete alatt elkészült produkciókat. Munka volt bőven, hiszen a csoportok egy hét alatt vittek színre egy-egy produkciót, emellett volt egyéni versfelkészítés és beszédtechnikai gyakorlatok is. Ez alkalommal is változatlanul nagy volt az érdeklődés a tábor iránt országhatáron innen és túl. Több, mint hatvan gyermek és fiatal érkezett Magyarországról és Vajdaság szinte összes magyarlakta területéről.

Táborzárásra a kis és középső csoportok Mátyás király témáját dolgozták fel, mivel Mátyás-év van, számolt be lapunknak Hajvert Ákos, a VMVE elnöke és a tábor egyik szervezője. Az egyik csoport egy Mátyás királyos verses szöveget dolgozott fel, a másik pedig összemosott egy Arany János-balladát és egy Mátyás királyról szóló mesét. Érdekes volt a harmadik csoport produkciója is, ők rendhagyó módon a világirodalomból merítettek, egészen pontosan az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan költészetéből. Hajverttől azt is megtudtuk, hogy az idei táborban az egyéni versfelkészítés során is teret kaptak a műfordítások. Az utolsó csoport Csáth-novellákból állított össze egy előadást. A gálaműsor közönsége még csak részleteket láthatott ebből az előadásból, de az elnök elmondta, hogy szeptemberben a próbák folytatódni fognak, és az elkészült előadással tájolni fognak. A gálaműsoron egy beszédtechnikai produkciót is bemutattak a tábor résztvevői, amit a korábbiaktól eltérően nem csoportokra osztva, hanem közösen mutattak be. Az egyéni versfelkészítéseket követően egy házi versmondóbajnokságot is szerveztek a táborban. Ennek a győztesei a gálaműsoron is bemutatták produkciójukat. A III–IV. osztályos csoportban az óbecsei Horváth Kinga lett az első, az V–VI. osztályos csoportban a temerini Tóth Katarina, a VII–VIII. osztályos csoportban a kishegyesi Kőműves Csenge, a középiskolás-felnőtt csoportban pedig a csókai Dupák Fanni.

A tábor és táborra való felkészülés egy nagyon intenzív időszak, mondta el Hajvert, majd azzal folytatta, hogy épp ezért a tábor ideje alatt közel kerülnek egymáshoz a gyerekekkel, így mindig nagyon megható a táborzárás.

– Nagyon jó érzés, hogy tudunk valamit adni a gyerekeknek, amellett, hogy jól érzik itt magukat. Természetesen az is nagyon fontos, hogy jól érezzék magukat, mert hiába adunk át sok tudást, ha nem érzik jól magukat. Ez azért is fontos, mert reggel 9 órától este hétig szinte folyamatosan dolgoztak a táborlakók. Ennek az eredménye aztán meg is látszik a táborvégi bemutatón. Nagyon fontos megerősítés számunkra, hogy a visszatérő gyerekeken meglátszik a fejlődés és az akarás. Ezek a gyerekek tanulni jönnek ide, tudásszomjjal és rengeteg energiával – fogalmazott a VMVE elnöke.

Az idei Szép Szó Tábort támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a budapesti Hagyományok Háza, a tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, Kishegyes község önkormányzata és több magánszemély.