2024. április 25., csütörtök

Đoković a mestertornák nagymestere

Đokovićnak az amúgy is igen gazdag gyűjteményéből már csak ez az egy trófea hiányzott (Fotó: Beta/AP)

Đokovićnak az amúgy is igen gazdag gyűjteményéből már csak ez az egy trófea hiányzott (Fotó: Beta/AP)

A profi teniszezők sorozatában nincs már olyan rangos torna, melyet Novak Đoković nem nyert volna meg. Mi több, a nyílt korszakban ő az egyetlen, aki győzni tudott nemcsak mind a négy Grand Slam-tornán és az évzáró mestertornán, hanem a vasárnap este Cincinnatiben aratott diadalával végre begyűjtötte az összes 1000-es torna trófeáját is. Utóbbihoz 11 évre volt szüksége, hisz a sort 2007-ben nyitotta Miamiban, majd 2013-ig nyert Kanadában, Indian Wellsben, Rómában, a párizsi teremtornán, Madridban, Sanghajban és Monte-Carlóban is.

Novak Ohióban magas szintű játékkal rukkolt ki nagy riválisa, a 38. évében járó svájci Roger Federer ellen. Már csak két adat is alátámasztja a fenti állítást: a második adogatáson a pontok 73 százalékát nyerte meg, és a meccsen mindössze 16 önhibát vétett. Đoković két kihagyott breaklabdával kezdte a meccset, amit a 7. játékban pótolt. A második játszma első két játékában a szerb 30:0 és 40:15-ös vezetésekről bukott el, nyomban elnyerte azonban Federer adogatását, majd a 7. játékban még egyszer, amivel a serlegmeccs gyakorlatilag el is dőlt.

Đoković ezzel feltört a ranglista 6. helyére, ha pedig győz a jövő hétfőn kezdődő US Openen is, jelentősen csökkenti a hátrányát Nadallal és Federerrel szemben, és a riválisok eredményétől függetlenül már 3. lesz.

Györe László a Winston Salem-i 250-es torna 1. fordulójában az este lapzárta után a 21 éves és a ranglistán 392. amerikai Tommy Paullal mérkőzött, ami az első találkozójuk volt. Ha nyert, a zentai teniszezőnek a 2. fordulóban a szintén amerikai Steve Johnson lesz az ellenfele. Az észak-karolinai városban, az amerikai dohánytermesztés központjában Fucsovics Márton új ellenfeleket kapott. A magyar játékos a cordenonsi tornagyőzelem után visszalépett olasz Paolo Lorenzi helyett a selejtezőből feljutott argentin Guido Andreozzival kezd, a 2. fordulóban pedig a sérülés miatt nem induló belga David Goffin helyett a szintén selejtezős moldovai Radu Albot következhet. Az argentin ellen 1:0-ra, a moldovaival szemben pedig 4:1-re vezet, s legutóbb az idei Australian Openen győzte le.

A női tornán Cincinnatiben vaskos meglepetés született. A holland Kiki Bertens a simán elveszített első játszma és a második rövidítésében hárított meccslabda után a világelső román Simona Halepet múlta felül, ami hatodik tornagyőzelme, zsinórban pedig a 8. diadala a top 10 tagjai ellen, ami révén feltört a ranglista 13. helyére.

A jobb szerbiai és magyar teniszezők helyezése a legújabb ranglistán, férfiak: 6. Đoković, 32. Krajinović, 50. Fucsovics, 62. Lajović, 90. Györe, 102. Troicki, 168. Balázs, 195. Krstin, 199. Kecmanović, 283. Valkusz, 382. Piros stb. Nők: 40. Babos, 50. Krunić, 109. Danilović, 147. Stollár, 195. Radanović, 198. Jorović, 214. N. Stojanović, 296. Gálfi, 316. Bondár stb.