2024. március 29., péntek
NŐI LABDARÚGÁS – MAGYARKANIZSA

„Célunk a bajnoki cím”

Beszélgetés Vajda Fángyóval, a Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub vezetőedzőjével

A nyári időszak egyik legaktívabb észak-bácskai fociklubja a Magyarkanizsa NLK volt, amely a felkészülési időszakban több száz kilométert megtéve körbeutazta gyakorlatilag a Balkán-félsziget déli részét. A lányok a felkészülés harmadik szakaszát Vrnjačka Banja környékén bonyolították le, ahol mindhárom barátságos mérkőzésüket megnyerték: a Szuperligában újonc kragujevaci Radnički 1923 csapatát 5:1-re, a szintén a legfelsőbb osztályban szereplő kruševaci Napredakot 4:2-re verték, az I. ligás topolai Karađorđe ellen pedig 5:0-ra győztek. A hatnapos dél-szerbiai edzőtábor után Vajda Fángyó, a klub alapítója, vezetőedzője nyilatkozott lapunknak.

Egy hónappal ezelőtt kezdtétek meg a felkészülést az új idényre. Azóta sokat utaztatok, és a fárasztó edzések mellett lejátszottatok több edzőmeccset is. Hogyan értékelnéd a felkészülés eddigi részét?

Azt hiszem, hogy elégedettek lehetünk, hiszen amit elterveztünk, azt sikerült is teljesítenünk. Az volt a célunk, hogy a felkészülési időszakban lejátsszunk legalább tizenegy barátságos meccset, és nagyon úgy néz ki, hogy ez össze is fog jönni, mivel túl vagyunk már kilenc felkészülési találkozón. A legutóbbi négy mérkőzésünkön egyébként már látszott a rengeteg befektetett munka eredménye, hiszen három, magasabb osztályban szereplő együttest is sikerült legyőznünk.

A nyári átigazolási időszakban hét új játékos érkezett hozzátok. Hogyan sikerült az újoncok beilleszkedése?

Viszonylag jól, hiszen ezúttal tényleg olyan játékosok érkeztek hozzánk, akik valóban komoly erősítésnek számítanak, és ez fel is dobta a hangulatot a csapaton belül. Az új igazolásoknak köszönhetően igencsak megerősödött a középpályássorunk, és Željka Belovan érkezésével stabilabb lett a védelmünk is. A Szegedről visszatérő Vass Noémi pedig a gólgyártásból vette ki a részét, hiszen az eddig lejátszott edzőmeccseken ő volt a legeredményesebb játékosunk 11 góllal.

Tavaly nyolccsapatos volt az I. női liga mezőnye, a bajnokságot pedig hét gárda fejezte be. Van-e már információtok arról, hogy az idei mezőny milyen összetételű lesz?

Az I. női liga 2018/2019-es idényében tíz csapat fog versenyezni, tehát az előző évihez képest jóval erősebb lesz a mezőny. A Szuperligából kieső belgrádi Rad mellett ugyanis a II. liga három csoportjának bajnoka, a Zemun, a lazarevaci Kolubara és a kuršumlijai Kolibri is csatlakozott az I. ligás mezőnyhöz.

Az elmúlt idényben újoncként a harmadik helyet szereztétek meg. Az előttünk álló szezonban milyen helyezéssel lennétek elégedettek?

A tavalyi dobogós helyezés után, melyet mindannyian sikerként éltünk meg, az idei szezonra már merészebb terveket szőttünk, és többek között azért is igazoltunk hét új játékost, hogy reális esélyünk legyen a bajnoki cím megszerzésére. Meglátásom szerint az első helyért vívott csatában a niši Radnički, valamint a Zemun csapata lehet majd a legnagyobb riválisunk. A topolyai TSC-vel történő együttműködésünknek hála jelenleg stabil a klub anyagi helyzete, így a lányok számára minden feltétel adva van a minél jobb eredmény eléréséhez.

Az új idény szeptember 8-án kezdődik, addig milyen feladatok várnak még a csapatra?

A bajnoki rajtig még két felkészülési mérkőzést játszunk a szuperligás zimonyi Sloga ellen, és természetesen az edzések is folynak tovább, hetente négy alkalommal, a nyitóforduló előtti héten pedig már kevesebbet fognak edzeni a lányok.

A magyarkanizsai klub utánpótláscsapata a tavalyi szezonban játszott először a Fejlesztési Ligában, ahol a „kicsik” az 5. helyet szerezték meg. Az U15-ös gárda milyen összetételben vág neki az új idénynek?

Papíron úgy néz ki, hogy a következő pontvadászatban gyengébbek leszünk, hiszen a tavalyi csapatunk húzóemberei közül a kapus Kopasz Karola és a gólgyáros Magosi Emese is „kiöregedett” az U15-ös korosztályból, így rájuk már nem számíthatunk ősztől a Fejlesztési Ligában. Az új idényben egyébként 14 csapatos lesz a mezőny, a bajnokság pedig szeptember 1-jén kezdődik. Ennél a generációnál természetesen nem az eredményesség az elsődleges cél, sokkal inkább az, hogy a lányok minél több meccset játsszanak, hiszen ők jelentik a Tisza menti női foci jövőjét.