2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Az utolsó kihívás

Belgrádban kezd a Zvezda a Salzburg ellen
Vladan Milojević (Fotó: Beta)

Vladan Milojević (Fotó: Beta)

Az 1991-es Európa-kupa-cím után számított története legnagyobb BL-sikerét érheti el a ma kezdődő, Salzburg elleni rájátszásban a Crvena zvezda. A fővárosi gárda a selejtező utolsó fázisában lép pályára, s amennyiben Vladan Milojević csapata az oda-vissza párharc során legyőzi az osztrák kirakatcsapatot és bajnokot, a BL ma ismert formátumának bevezetése óta először jutna be a csoportkörbe.

Rendkívül fontos mérkőzés elé nézünk – adta meg a találkozó alaphangját Milojević tréner. – Megpróbáljuk a saját játékunkat ráerőltetni az ellenfélre, és az utolsó erőnkig küzdeni fogunk – biztosított lelkesen Milojević, kitérve arra is, hogy a Zvezda Európa-liga-szereplése egy esetleges Salzburg elleni kieséssel is biztos. – Az ember soha nem elégedhet meg azzal a szinttel, amit elért, a Zvezdának folyamatosan egyre magasabbra kell tennie a lécet. A játékosoknak még véletlenül sem szabad megelégedniük a biztos El-csoportkörrel – hangsúlyozta a szakember, elárulva azt is, hogy télen alkalma volt ellátogatni az osztrák ellenfél bázisába, ahol betekintést nyert a csapat működésébe. – Megismertem a filozófiájukat. Minden eredmény, amit elérnek, ennek a játékelképzelésnek az eredménye. Mindenképp a főtáblára akarnak jutni, mi pedig meg akarjuk akadályozni ezt. Teljes körű, 90 percig tartó összpontosításra lesz szükségünk” – szögezte le az edző.

A Zvezda a selejtezősorozat első fordulójától versenyben van. Az első körben a lett Spartaks (0:0, 2:0) volt az áldozat, majd a litván Suduva (3:0, 2:0) és a szlovák Trnava (1:1, 2:1) következett. A Salzburgnak csak az előző selejtezős fázisban kellett csatlakoznia, ahol a macedón Skendiját kettős győzelemmel (1:0, 3:0) ütötte ki.

A szerb bajnok helyzetét nehezíti, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi döntése értelmében – rasszista szurkolói rigmusok miatt – két hazai európai meccset üres stadion előtt kell lejátszani. Vagyis, a ma 21 órakor kezdődő találkozó után, ha bejutna a BL főtáblájára, az első hazai csoportmeccsét is az üres Rajko Mitićben lenne kénytelen megrendezni.

A fogadóirodák a Salzburgot favorizálják. Az osztrákok sikerére kb. 2,1-2,2-szeres pénzt, a szerbek diadalára kb. 3-3,5-szerest, míg döntetlenre bőven 3-szoros pénzt hajlandóak fizetni.