2024. április 23., kedd

Ki felel az omlásért?

Zorana Mihajlović: az év végéig a tízes korridor teljes hosszában megindulhat a forgalom

– A természet is kihatással volt, de vitathatatlan az emberi mulasztás is. Mindenki, aki felelősséggel tartozik a tízes közúti folyosó déli szakaszán található támaszfal felállításában, felelni fog annak leomlásáért –  emelte ki ma Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter.

A miniszter asszony, reagálva a Predejane-alagút közelében épülő autópályán az utat a sziklaomlástól védő támaszfal mintegy 500 méteres szakaszának hétfői leomlására, elmondta, hogy az első omlást követően már elrendelték a védőlejtő ellenőrzését, amely esetében a felállított száz darab elem közül húsz volt kritikus állapotban. A Szerbiai Korridorok közvállalat és a Világbank szakértői megvizsgálták ezeket a tartóelemeket, és javaslatot adtak annak megerősítésére. Hozzátette, abban az esetben, amikor a védőlejtőn gondok merülnek fel, új projektmegoldást kell találni, vagyis egy új támpont kiépítésére van szükség. Ehhez pedig, mint mondta, idő kell. Az új védőlejtő projektumát 20 nappal ezelőtt fejezték be, és elkezdődtek a munkálatok, de befejezni már nem sikerült.

– Két feladatom van. Az egyik, hogy elkészüljön a tízes közúti folyosó, a másik pedig, hogy megtaláljuk a tartófal leomlásának felelősét. Ebben az esetben nem az a kérdés, hogy a projektum hazai vagy külföldi résztvevői között kell-e a bűnöst keresni. Inkább azt kell megvizsgálni, hogy jó volt-e a projektum, aminek az első változata 2010-ben készült el, illetve miért kellett 11-szer újratervezni – emelte ki a miniszter asszony.

A beomlott támaszfal helyreállítását  ma kezdték el. Mihajlović hangsúlyozta, az év végéig befejezik ezt az útszakaszt is, így a tízes közúti folyosón biztonságban el lehet majd jutni délre és keletre is.