2024. április 20., szombat

Feldolgozzák a moníliás gyümölcsöt

A hazai üzletekben köt ki az oroszok által visszautasított őszibarack?

Oroszország még mindig nem emelte fel a sorompót: augusztus 15-e óta nem engedi be az országba a szerbiai őszibarackot és nektarint, mert egyik küldeményben moníliás gombafertőzést észleltek a fitoszanitáris szolgálat ellenőrei. Nem kevesebb mint 47 kamion gyümölcsöt fordítottak vissza a határról. Branislav Nedimović, a szerbiai agrártárca vezetője azt nyilatkozta a Politika napilapnak, hogy a tilalom továbbra is érvényben van, de termelőinket ez különösebben nem érinti, mert a kivitelre szánt őszibarack és nektarin 95 százalékán már az oroszországi intézkedések előtt túladtak az orosz és a környékbeli országok piacain.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium kötelezettséget vállalt, hogy a napokban kitölti a megfelelő kérdőíveket, és tájékoztatja az orosz felügyelőséget arról, hogy itt mely régiókat veszélyezteti leginkább a monília, amely a kifejezetten esős tavasz következtében terjedt el.

Mi lesz a sorsa a 47 kamion rakománynak? – kérdezte az újságíró a mezőgazdasági minisztertől. A válasz: „Ez a gyümölcs ipari feldolgozásra alkalmas, de nem első osztályú, amilyet az orosz importőrök követelnek.”

A Politika nem hivatalos értesülése szerint Oroszország egyebek mellett azért vezetett be ilyen szigorú intézkedést, hogy megakadályozza a görögországi nektarin Szerbián keresztül történő bejutását.