2024. április 20., szombat

„Semmi sem emel fel, csakis az alázat”

Szent István Imre herceghez intézett intelmei egy részletével hívogatott a Dunatáj Egyesülés a nyugat-bácskai Szent István-napi ünnepségre: „…tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”

A templomból a megyeháza elé vonultak az ünneplők (Fotó: Fekete J. József)

A templomból a megyeháza elé vonultak az ünneplők (Fotó: Fekete J. József)

Az idei, az elmúlt vasárnap megtartott rendezvény a korábbiak forgatókönyvét követte, a zombori helyszínek viszont némileg változtak. A regionális ünnepség most is a Szent István Királyunk templomban kezdődött, hagyományosan misével. Ezt követően a történelmi megyeháza erkélyéről Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya, valamint Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke, a Szent István-napi rendezvény ötletgazdája és szorgos szervezője szólt az ünneplő közönséghez. Az ünnepi beszédeket megelőzően a szervezők nevében Lennert Móger Tímea köszöntötte a vendégeket, dr. Czikajló Gergelyt, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulját, Hajnal Jenő mgr.-t, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Dušanka Golubovićot, Zombor polgármester asszonyát, az ünnepségen fölvonuló települések és azok külhoni testvértelepüléseinek delegációit.
Péter István egy ősi magyar, székely újévi köszöntővel fordult az egybegyűltekhez: „Adjon isten minden szépet, / irigyeknek békességet, /Adjon Isten minden jót, / Hazug szájba igaz szót” – kezdődött a fohász, és az „Isten adjon minden jót!” kívánsággal ért véget. Dušanka Golubović a Szent István-napi rendezvény jelentőségét emelte ki.
– Az, hogy ma magyar zenét hallgatunk, hogy magyar táncokat, hagyományőrzőket látunk, egyértelmű üzenet, hogy Zombor gazdag város. Nyugat-Bácska közigazgatási központja, de ennél fontosabb, hogy a multikulturalizmus az európai, és mindenekfölött az emberi értékek centruma – mondta az ünnepségen a polgármester asszony, aki legközvetlenebb munkatársaival egyetemben fölvonult a táncosok körében.
A rendezvény házigazdáinak képviselői, a szilágyi Búzavirág és Borvirág kórus is a megyeháza erkélyéről mutatkoztak be a közönségnek, ahol ft. dr. Horváth Endre, csonoplyai plébános megáldotta az új kenyeret. Innét indult az ünnepségen részt vevő települések néptáncosainak fölvonulása a sétálóutcán a Szent György térig. Hagyományosan sokan figyelték Szilágyi, Bácsgyulafalva, Bezdán, Csonoplya, Doroszló, Gombos, Kupuszina, Nemesmilitics, Regőce, Őrszállás, Apatin, Zombor hagyományőrző, népművészeti és egyéb csoportjainak fölvonulását, majd a Szent György téri közös csárdását. Ezt követően az érdeklődők és járókelők közt szétosztották a megszentelt kenyeret.
Az ünnepséget Zombor város, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.
Annak pedig, hogy az idei körzeti rendezvényt nem a szokásos helyen, a Szentháromság téren, a városháza előtt tartották meg, igazán prózai oka volt: addigra még nem sikerült eltakarítani a főtérről az ideiglenesen fölállított strandröplabdapályát és a kísérő épületeket, amelyek szombaton éjszakáig még használatban voltak.