2024. április 16., kedd

A kortárs erőszak mint dominanciaharc

Június 26-án a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában kosárlabdázó kiskamaszok játéka majdnem tragédiába fulladt. Az egyik fiú – A. P. – társa – R. J. – torkának szegezett egy kést. Az esettel kapcsolatban R. J. édesapja nyilatkozott lapunknak, valamint felkerestük a Kizúr István Általános Iskolát, ugyanis a két fiú ennek az iskolának a diákja, ahol a pszichológussal és az igazgatóval beszélgettünk az iskola szerepéről a kortárs erőszak megfékezése kapcsán. A Szociális Központ illetékesét is szerettük volna megkérdezni az általuk foganatosított intézkedésekről, de amíg a vizsgálat tart, konkrét adatok nem közölhetők az esettel kapcsolatosan.

R. J. édesapja elmondta, hogy fia a Kizúr István Általános Iskola hetedikes tanulója. A. P. fiának osztálytársa első osztály óta.

– A. P. már korábban is bántalmazta társait, ezt a bántalmazott gyermekek szülei bejelentették az iskolában a pedagógusnak, valamint Vesna Dulić akkori igazgatónőnek, de nem történt semmi érdemben, az iskola nem foganatosított semmilyen intézkedéseket. Az ezt megelőző incidens két évvel ezelőtt történt, amikor A. P. több napon keresztül kést vitt az iskolába, egy alkalommal szintén egy osztálytársa torkának szegezte, ugyanakkor megfenyegette a többi diákot az osztályból, ezt az iskola akkor nem jelentette be a Szociális Központnak. A. P., látván, hogy nincs semmilyen büntetőintézkedés irányában az említett incidensek miatt, még jobban felbátorodott. Amikor a torkának szegezett kés miatt a fiam felhívott, éppen összetalálkoztam a járőrökkel, akikkel együtt mentünk el a Jovan Jovanović Zmaj iskola udvarába. A. P. a rendőrökkel is úgy beszélt, mint aki tudja, hogy azok nem tehetnek ellene semmit, hiszen még csak 13 éves. Egyáltalán nem zavartatta magát, nyugodtan ült a padon. Sőt azt mondta: „Igen, kést szegeztem R. J. torkának, de nekem nincs szükségem késre, hogy sérülést okozzak neki, én szabad kézzel meg tudom fojtani, akárcsak a többi gyermeket is, akik itt vannak, mert mindannyijuknál erősebb vagyok!”. Pontosan nem tudom, mi volt az incidens kiváltó oka, de azt tudom, hogy a két fiú nem volt túl jó viszonyban egymással. Én személyesen három alkalommal fordultam a rendőrséghez, hogy tegyenek valamit, mert a gyermeket szülei láthatóan elhanyagolják. Nem tudom, mi lesz a vége az egésznek, ugyanis a Szociális Központ és a rendőrség is minden alkalommal azt mondja, hogy kiskorú személyről van szó, aki nem büntethető, és nem tesznek semmit – mondta R. J. édesapja.

Az édesapától megkérdeztük, fia szerint miért történt az incidens.

– A fiam és mintegy tíz társa egy csapatban ültek, amikor A. P. minden ok nélkül a torkának szegezte a kést. A rendőrség feljegyezte a jelenlévő gyermekek elérhetőségét, de úgy tudom, nem készült jegyzőkönyv a nyilatkozataikról. Az iskola átadta a térfigyelő kamera felvételeit az ügyészségnek. Az ügyészség az esetről tájékoztatta a Szociális Központot, ahol az agresszió feldolgozása miatt állítólag napi szinten foglalkoznak A. P-vel. Az ügyész azt mondta, hogy gyermekelhanyagolás miatt feljelentést tesz a szülők ellen. Az iskola igazgatójától ígéretet kaptam, hogy szeptembertől külön osztályba és külön váltásba járnak majd a fiúk. Elégedetlen vagyok a Szociális Központ hozzáállásával, ugyanis ők a fiamnak akarnak segíteni, hogy ne legyen rá rossz hatással az eset, pedig tudvalévő, kinek kellene segíteniük – mondta R. J. édesapja.

Dijana Mirković Daviddal, a Kizúr István Általános Iskola pszichológusával a kortárs erőszakkal kapcsolatban az iskola szerepéről, valamint az általuk foganatosított intézkedésekről beszélgettünk.

Dijana Mirković David és Dejan Anđelović (Fotó: Paszterkó Erika)(

Dijana Mirković David és Dejan Anđelović (Fotó: Paszterkó Erika)(

– Iskolánk a fő hangsúlyt a kortárs erőszak prevenciójára fordítja, már első osztálytól kezdve az iskola szakszolgálatán egyéni és csoportfoglalkozásokon, beszélgetéseken vesznek részt tanulóink. Arra tanítjuk a gyermekeket, hogy bármilyen problémájuk merül fel, jelentkezzenek az ügyeletes tanárnál, a tanítójuknál vagy más felnőttnél az iskolában. A diákok alsótól kezdve gyakran elmondják szép élményeiket és a kevésbé szépeket is. Bizalmas kapcsolatot építettünk ki diákjainkkal. Abban az esetben, ha valami probléma merül fel a gyermekek viselkedésében, értesítjük és bevonjuk a szülőket is. Az iskola elsődleges célja minden gyermek megvédése. Az osztály, amelybe a két fiú jár, nagyon dinamikus gyerekekből tevődik össze, éppen emiatt az egész osztály már első óta részt vesz a szakszolgálatunk által szervezett nevelő tevékenységekben – mondta az iskola pszichológusa.

Dijana Mirković David hangsúlyozta, hogy a Zmaj iskolában történt incidens nem tartozik az iskola hatáskörébe, mert, mint mondta, a nyári szünetben a gyermek felügyelete a szülő dolga, ilyenkor az iskolának nincs felelőssége, emellett az incidens más iskolában történt. A Szociális Központtal való együttműködésről az iskola pszichológusa elmondta, hogy ha komolyabb probléma merül fel, tájékoztatják a központot az általuk foganatosított intézkedésekről.

– Az elmúlt tanévben az említett két fiú között nem volt komolyabb incidens. Intézményünk már összehívta a szakülést, amelyen majd megvitatjuk, milyen intézkedéseket tudunk foganatosítani az esettel kapcsolatosan, hogy még fokozottabban megnöveljük a gyermekek biztonságát az iskolában. Számítunk a szülők együttműködésére, elsősorban fontos, hogy a szülők bizalmat tanúsítsanak az iskola munkatársaival szemben. Az iskola szakszolgálata a két tanulóról elküldte a véleményezését a Szociális Központnak, attól függetlenül, hogy a nyári szünidőben a gyermekek nem tartoznak az iskola hatáskörébe. A mi feladatunk a biztonság és az együttműködési hajlandóság erősítése – mondta az iskola pszichológusa.

Dejan Anđelović, az iskola igazgatója elmondta, hogy a zombori illetékességű iskolaigazgatósággal való egyeztetést követően az iskola a megbeszéltek alapján fog eljárni.

– Az említett incidens kapcsán személyesen beszéltem mindkét gyermek szüleivel. Az iskola csak akkor vállalja a felelősséget a gyermekek biztonságáért, amikor azok az iskolában vannak, egyébként nem a mi hatáskörünk, viszont erkölcsi kötelességünk foglalkozni a gyermekekkel. A két fiúnál szerintem egyfajta dominanciaharcról van szó, szerencsére iskolánkban eddig nem jelentkezett komolyabb konfliktus sem az említett két fiú esetében, sem más esetben. A továbbiakban a zombori iskolaigazgatóság útmutatásai alapján járunk el, döntésükről természetesen tájékoztatjuk a szülőket. Nagyon fontos, hogy mi, felnőttek – gondolok itt az iskola dolgozóira és a szülőkre – megfelelően kezeljük a helyzetet. Véleményem szerint mindkét fiú megállja a helyét az életben, a mi dolgunk, hogy dolgozzunk velük és a megfelelő útra tereljük őket – mondta az iskolaigazgató.