2024. április 25., csütörtök

Szent István-szobor Csantavéren

Ünnepi istentisztelet, valamint kenyér- és szoborszentelés

A csantavéri római katolikus Szent Antal-templomban vasárnap a falu lakosai ünnepi szertartáson vehettek részt, amelyen megszentelték a Magyarok kenyerét, valamint felfedték az új Szent István-mellszobrot a templom kertjében. Az istentiszteleten rendhagyóan a vasárnap lezárult Játszva Istenhez elnevezésű tábor résztvevői énekeltek.

Utcai Róbert plébánost az újonnan átadott Szent István-szoborról kérdeztük:

– Ez a szobor, csakúgy, mint a templomunk, összefogás eredménye, hiszen annak idején a templomot is így építette a falu. Szép ez az összefogás, nemcsak Csantavéren, hanem az egész Kárpát-medencében. Egy jótevőnk, Vér János, aki a szívén viseli a vajdaságiak ügyét, ajánlotta fel közösségünknek Szent István mellszobrát.

Az összefogás itt még nem fejeződött be, ugyanis megszólítottam néhány embert a faluban, hogy segítsenek méltó alapot készíteni a szobornak, így jutottunk hozzá az 1,4 tonnás sziklához, ami az alapja a szobornak – hallhattuk az atyától.

A tápióbicskei Vér János több történelmi és személyes szállal kapcsolódik a Délvidékhez. 

– Mintegy 10–15 éve Csantavérhez baráti szálak is fűznek, persze az egész Délvidéket támogatom. A szobrot egy nagykátai lelkész faragta még korábban, aki elhunyt, és egy véletlen során került a szobor hozzánk. Úgy éreztem, hogy Csantavéren megfelelő helye lesz ennek a műalkotásnak.

Szeretném, ha a szobor elé járuló embereknek a kereszténység megőrzése jutna az eszükbe, hiszen Szent István eszméje, miszerint kereszténység nélkül nincs nemzet, ma igen aktuális – mondta lapunknak Vér János. 

Az ünnepi szertartáson az ének mellett a táborozók apró ajándékkal készültek a falu lakosainak, valamint a megszentelt kenyér is elosztásra került.