2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Német dupla, olasz sárga trikó

A német Nikodemus Holler (Bike Aid) két szakaszsikerével és az olasz Manuel Belletti (Androni) összetettgyőzelmével zárult az idei, 39. alkalommal megrendezett Tour de Hongrie.

Szombaton a királyetap volt műsoron, Karcag és Miskolc között 182 kilométer várt a mezőnyre, s az útvonal áthaladt a Bükk-hegységen. A nap egyetlen, ám legmagasabb kategóriás hegyi hajrája tíz kilométernyi emelkedő után következett, ezért várható volt, hogy a sárga trikós Belletti kihívói támadni fogják az olaszt.

A nap szökését – amelyben ott tekert többek között a szerb válogatott Marko Danilović

a bükkszentkereszti emelkedő aljában érték utol, s ezután kezdődhetett a rostálás. A tempómenés során néhány tíz ember maradt elöl, Belletti pedig leszakadt. A hegyi hajrát az egyedüli magyarként elöl maradó Valter Attila (Pannon Cycling Team) nyerte meg, aki folytatta a szökést, és csak az utolsó tízesen belül fogták meg, míg Belletti a lejtmenetben nagyot küzdve visszazárkózott. A csoportot végül Holler lepte meg a finisben, az utolsó kanyargós métereken ellépett riválisaitól, és megnyerte a szakaszt.

A vasárnapi záróetapra csak a hegyi pontverseny kérdése maradt nyitva. Valter, akinek mindössze egy pont volt a lemaradása a piros trikóért, mindkét hegyi hajrán megpróbálta megelőzni Patrik Stoszt, ám a lengyel kivédte a támadásokat, és megőrizte a trikót. A kazincbarcikai sprintet egy bukás tette kaotikussá, s a zavarosban ismét Holler bizonyult a legszemfülesebbnek, magabiztosan diadalmaskodott.

Végeredmény, 4. szakasz (Karcag–Miskolc, 182 km): 1. Nikodemus Holler 4:08:44 óra, 2. Manuel Belletti, 3. Kamil Małecki, 4. Paolo Totò, 4. Valter Attila a. i. stb. 5. szakasz (Kazincbarcika–Kazincbarcika, 128 km): 1. Holler 2:46:48 óra, 2. Matteo Moschetti, 3. Małecki, 4. Luca Mozzato, 5. Attilio Viviani a. i. stb. Az összetett végeredménye (865 km): 1. Belletti 19:21:09 óra, 2. Małecki +25 mp, 3. Totò +28 mp, 4. Patrick Schelling +31 mp, 5. Holler +43 mp stb.