2024. április 20., szombat

Bannon: a republikánusoknak fel kell sorakozniuk Trump mögött

Az amerikai Republikánus Párt politikusainak fel kell sorakozniuk Donald Trump elnök mögött, máskülönben azt kockáztatják, hogy elveszítik többségüket a képviselőházban - figyelmeztetett az AP amerikai hírügynökség által vasárnap megjelentetett interjúban Steve Bannon, Trump korábbi kampányfőnöke és fehér házi főstratégája.

Stephen K. Bannon (Fotó: MTI)

Stephen K. Bannon (Fotó: MTI)

Bannon szerint ha most lennének a választások, a republikánusok 35-40 képviselői helyet veszítenének a képviselőházban, és a demokraták kerülnének többségbe, akik szerinte egészen biztosan kezdeményeznék Trump elmozdítását a Fehér Házból.

A novemberi választásokat "nem lehet egyszerű félidős választásnak tekinteni, és nem lehet a bevált republikánus módszerek alapján kampányolni. Aki így tesz, annak annyi" - hangoztatta Bannon, aki szerint most még van idő arra a novemberi választásokig, hogy a jobboldal mégis felülkerekedjen. Ennek érdekében csoportot is alapít Az Amerikai Köztársaság Polgárai néven.

Steve Bannon úgy véli, hogy új szavazók meggyőzésére már nincs idő, mert csak három hónap van hátra a választásokig, és a republikánusok győzelme azon múlik, hogy Trump elkötelezett szavazóit rá tudják-e bírni arra, hogy elmenjenek szavazni.

Donald Trump (AP)

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

A demokratáknak 24 mandátummal kell többet szerezniük a novemberi választásokon ahhoz, hogy többsége kerüljenek a képviselőházban.

A félidős választásokat a legtöbb helyen november 6-án tartják az Egyesült Államokban. Ilyenkor a képviselőház egészét és a szenátus harmadát újítják meg a választópolgárok. Az államok többségében kormányzóválasztás is lesz idén.