2024. március 29., péntek

Befejezték a kutatást a genovai híd romjai között

Befejezték a túlélők és holttestek utáni kutatást Genovában, miután minden eltűntet megtaláltak. A kedden leomlott autópályahíd halálos áldozatainak száma közben 43-ra emelkedett. Az egyik helyi kórház azt közölte: vasárnap meghalt egy román kamionsofőr, akit súlyos mellkasi és koponyasérülésekkel ápoltak. A helyszínen ezentúl a szerencsétlenség okainak feltárására összpontosítanak.

A tűzoltóság egy úgynevezett geo-radart telepített, hogy feltérképezzék az állva maradt hídszerkezet további mozgását és viselkedését. Így kiderülhet, fennáll-e még omlásveszély, és dönteni lehet majd a további lépésekről.

A genovai katasztrófa nyomán a római kabinet átfogó tervet készít az olasz infrastruktúra biztonságossá tételére - erről a kormányzat egyik tagja beszélt egy vasárnapi lapnak adott interjújában. A programba nem csupán az autópályákat, hidakat és viaduktokat foglalják bele, de a középületeket, például az iskolákat is.

Több áldozatot szombaton temettek el. Az autópályát üzemeltető Autostrade vezetősége közben félmilliárd eurós kártérítési alapot különített el az elhunytak családja számára. Együttérzésüket fejezték ki, de azt mondták: korai lenne még vállalniuk a felelősséget. Bejelentették ugyanakkor, hogy nyolc hónap alatt acélhidat emelnek a leomlott autópályaszakasz helyén.