2024. március 29., péntek

Újragondolják a függetlenség elismerését?

Ghána és Szerbia politikai együttműködésének erősítésére van szükség

Ghána átgondolhatja korábbi döntését Koszovó függetlenségének elismeréséről – jelentette be mai belgrádi látogatása során Shirley Botchway, Ghána külügyminisztere. Az Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, ő ugyan nem hivatott arra, hogy visszavonja a függetlenség elismerését, de, mint mondta, amikor visszatér Ghánába és tárgyal állama kormányával, határozottan állást foglalnak majd ebben a kérdésben.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy kapcsolatunk fejlesztésének egyik legnagyobb akadálya a függetlenség elismerése volt. De most mi itt vagyunk, nem mentünk Koszovóba – hangsúlyozta a ghánai külügyminiszter.

A két külügyminiszter rámutatott, Jugoszlávia és Ghána kiváló politikai kapcsolatokat ápolt. Ezt a kapcsolatot szeretnék újjáéleszteni, amit Koszovó függetlenségének elismerése rontott meg. Dačić hozzáfűzte, a korábbi kiváló politikai kapcsolatok felelevenítése mellett a gazdasági és a kereskedelmi együttműködés magasabb szintre emelésére is szükség lenne, hiszen az árucsere-forgalom, amíg Jugoszlávia létezett, a két ország között 80 millió dollárt tett ki évente, tavaly viszont 10 millió eurót. Mint a szerb külügyminiszter hangsúlyozta, a két ország együttműködésében jelentős lehetőségek rejlenek.

Dačić és Botchway politikai konzultációkról szóló egyetértési nyilatkozat írt alá.

Aleksandar Vučić államfő is találkozott Shirley Botchway külügyminiszterrel. Vučić tájékoztatta őt arról, hogy Koszovó kapcsán a Belgrád–Pristina-párbeszéd során kompromisszumos megoldásra van szükség.

A tárgyalófelek megállapították, hogy Szerbiának és Ghánának intenzívebb politikai együttműködésre van szüksége, sőt az Accrában, Ghána fővárosában tervezett szerbiai és Belgrádban a ghánai nagykövetség megnyitása jelentős előrelépés lenne. Hangsúlyozták, hogy a mezőgazdaság, a gyógyszeripar, az építészet és az energetika terén jelentős lehetőségek rejlenek az együttműködésre, de a kultúra és az oktatás terén is.