2024. április 26., péntek

Szeméthegyek a konténerek mellett

Az újvidékiek az utóbbi időben sajnos hozzászoktak ahhoz, hogy a szemeteskukák körül néha több a szemét, mint bennük

A tartományi székváros számos városnegyede új, műanyag kukákat kapott, ezeket pedállal szerelték fel, így nem kell kézzel hozzáérni a tetejükhöz, hanem egyszerűen rálépünk a pedálra, és kinyílik a teteje.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A szemétkihordás a polgárok számára így sokkal egyszerűbb lett, sajnos ez nem segített abban, hogy egyesek a szemeteszacskójukat ne a kuka mellé, hanem a konténerbe dobják. A konténerek körüli rendetlenséghez hozzájárulnak még azok a felelőtlen személyek is, akik nem várják meg azt az időpontot, amikor a darabos hulladékot elszállítják, hanem fogják és a szemetesek mellett hagyják bojlerüket, ágyukat és mindenféle limlomot.

A Čistoća köztisztasági közvállalatból rendszeresen felhívást intéznek a lakosokhoz, emlékeztetik őket arra, hogy csak az előírt helyeken szabad a szemetet eldobni, felszólítják őket, hogy ne járuljanak hozzá az illegális szemétlerakók kialakításához. A Gagarin utcában megtörtént az utóbbi hetekben, hogy a lakosok meg sem tudták közelíteni a kukákat, mert annyi szemét gyűlt össze körülöttük, hogy elzárta az utat. Sajnos ez nem egyedi eset, városszerte ismert ez a probléma, sokan még arra sem hajlandók, hogy a szemeteskukák közelébe vigyék a szemetet, hanem eldobják zacskóikat a zöld gyepen vagy egyszerűen a járdán hagyják.

Hiába az új szemeteskonténerek, sokan a kukák mellé dobják a szemetet. Talán mert így „egyszerűbb” (Szeli Balázs felvétele)

Hiába az új szemeteskonténerek, sokan a kukák mellé dobják a szemetet. Talán mert így „egyszerűbb” (Szeli Balázs felvétele)

Az egész sztoriból nem hagyhatjuk ki a gyűjtögetőket sem, mert ők is alapos „kuplerájt” hagynak maguk után, amikor befejezik az „újrahasznosítható” cuccok begyűjtését. Ennek kapcsán azért meg kell jegyezni, hogy a gyűjtögetők alapos munkát végeznek ami a darabos szemét eltávolítását illeti, mert sok esetben ők szedik össze azokat a deszkákat, törött bútorokat, amik miatt a szemétszállítók nem férkőzhetnének a konténerek közelébe.

A Čistoća közvállalatban elmondták, hogy az év első felében több mint 6000 illegális szeméttelepet számoltak fel, illetve távolítottak el, naponta kb. 30-40 helyről szedik össze a felgyülemlett szemetet, ami havonta 900 köbméter hulladékot jelent – olvasható a Dnevnik napilapban. A szemételhordóknak sajnos nincs könnyű dolguk, mert újabbnál újabb helyeken tűnnek fel illegális hulladékkupacok. A peremvárosi településeken a „legsúlyosabb” a helyzet, ott gyakran teherautókkal szállítják a hulladékot a kijelöletlen szeméttelepekre.